Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam ženku zlatnog retrivera, koja je juče postala mama. Nažalost dva kučeta su uginula, a dva su živa, lepo sisaju i spavaju. Ona je veoma nežna prema njima. Zanima me šta je najbolje da se njoj daje da jede u ovom periodu dok oni sisaju i koliko često treba da jede i pije vodu?
Unapred zahvalna, Ivana

O: Kuja koja se okucila ima velike energetske potrebe i hrana bi trebalo da bude što bolje izbalansirana. U period najjače laktacije, 3. - 5. nedelje, posebno se treba obratiti pažnja na količinu masti, belančevina, kalcijuma i vitamina A.

Kujino mleko je veoma hranljivo, bogato je mastima i belančevinama, pa se za njihovu sintezu mora obezbediti dovoljan dnevni unos.

Ukoliko se hranom ne obezbede sve neophodne materije, počinje trošenje depoa organizma što može dovesti do pojave mršavosti, iscrpljenosti, pada imuniteta itd. Naročito je važno da u ishrani budu zastupljene biološki visoko vredne belančevine, lako svarljivi ugljeni hidrati i optimalna količina kalcijuma i fosfora. Potrebna energija se može nadoknaditi kroz povećanu količinu masti. Najbolja hrana za Vašu kucu bi bila hrana super premijum kvaliteta namenjena kujama u laktaciji, skotnim kujama u zadnjoj trećini graviditeta i svim ostalim psima koji spadaju u kategoriju aktivnih pasa.

U našoj ponudi možete naći veliki broj hrana koje zadovoljavaju potrebe kuja u laktaciji. Preporučila bih Vam da koristite hranu Royal Canin Starter, koja spada u superpremijum hrane i koja se može koristiti i kao prva hrana za štenad. Kuje u laktaciji treba hraniti ad libitum što znači da im količinu hrane ne treba ograničavati, već da im je hrana stalno dostupna. Takođe i voda bi trebalo da im bude stalno dostupna. 

Primetićete da Vaša kuja pije više vode nego inače, to je potpuno fiziološki, jer se velika količina vode troši na lučenje mleka, a takođe i intenzitet metabolizma je povećan. Trebalo bi da pazite da voda ne bude suviše hladna.

Pored Royal Canin Starter hrane, u našoj ponudi možete naći i Alleva High Energy, Pro Plan Opti Start, Trainer Baby starter, kao i brojne druge proizvode premium i superpremium kvaliteta.


Ako za kuju pripremate obrok Vi sami, potrebno je da obezbedite oko 4 kcal po gramu suve materije i da joj dnevni obrok podelite u najmanje tri porcije. U tom slučaju neophodno je da dodate i vitaminsko-mineralne preparate, jer njih nema dovoljno u obroku koji biste eventualno pripremali sami u domaćinstvu.


OZNAKE: