Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Planiram da napravim kućicu za psa, ali ne znam kolika visina, širina...bi trebala da bude? Pas mi ima 6 meseci, ali ne znam koje je rase pošto sam ga našla. Za sada je visoka oko 50 - tak cm. Marija

O: Kada vlasnik odluči da njegov pas provede životni vek napolju, u dvorištu, onda je neophodno da poštuje neka pravila kako bi pas bio bezbedan i kako bi mu se omogućili optimalni uslovi za život. Klimatski faktori mogu negativno uticati na zdavlje psa, a na našim prostorima variraju od temperature blizu 40 stepeni, pa do -15 stepeni, pa je neophodno napraviti sklonište za psa.

Iz tog razloga kućica mora  biti skoro idealna za sve vremenske prilike. Pored pravilno sagrađene kućice, bitno je postaviti je na ispravno mesto u dvorištu.

Kućica bi u Vašem slučaju trebalo da bude visoka od 70 - 90cm, širina kućice može da bude oko 70 cm, a dužina 80 cm. Kućicu bi trebalo sagraditi od drveta, jer je drvo prirodni materijal. Krov kućice treba da je pod kosinom (jedna kosina, tako da jedna strana kućice bude za 10 - 15 cm viša od druge). Krov je potrebno prekriti materijalom koji je vodootporan, koji ne zadržava vodu, koji je dugotrajan, može izdržati i visoke temperature, a poželjno je i da se ne kliza, jer psi vole da skoče na krov svoje kućice. Takav mateijal može biti tegola. Pod kućice treba da bude podignut od zemlje (desetak cm) i takođe izgrađen od drveta.

Kućicu bi trebalo postaviti tako da pas ima uvid u celo dvorište, a naročito na ulaz u kuću, kako bi mogao da primeti svakoga ko ulazi u dvorište i tako lajanjem mogao da Vas obavesti da imate posetioca. Morate paziti da kućica ne bude vratima okrenuta ka pravcu duvanja vetra, tako da pas u njoj bude apsolutno zaštićen. Takođe ne bilo poželjno ni da je kućica na direktnom suncu, jer će doći do pregrevanja vazduha u njoj što može izazvati pojavu toplotnog udara. Pored kućice stavićete posude za hranu i vodu, a poželjno bi bilo da i one budu zaštićene od vremenskih prilika.

U ponudi Pet Centra možete naći idealne kućice za Vašeg ljubimca, koje su urađene po svim zoohigijenskim standardima (Karlie), kao i prostirke koje možete stavljati na pod kućice u vreme zimskih meseci.

OZNAKE: