Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam ženkicu od 7 meseci, vrlo veselu ali i nemirnu. Ponekad ume da bude prava napast, grize sve po kući. Pre nekih nedelju dana dobila je prvu "menstruaciju" pa, s obzirom na to da znam da sledi kritičan period teranja, držim je na povodcu i vodim računa jer ne planiram da je parim. Kada bi bilo pravo vreme za sterilizaciju? Olivera

O: Sterilizacija podrazumeva potpuno hirurško odstranjivanje materice i jajnika ženki koje se izvodi u opštoj anesteziji. Sterilizacija pasa je apsolutno preporučljiva intervencija sa zdravstvenog aspekta životinje.

Pravo vreme za ovaj zahvat zavisi od zdravstvenog stanja psa. Sterilizacija se može izvoditi kao preventivna mera u sprečavanju bolesti mlečne žlezde i reproduktivnih organa kao i lažne trudnoće ali i kao nužna mera kod hormon zavisnih tumora, bolesti reproduktivnih organa, dijabetesa, epilepsije, bolesti štitne žlezde.

Najviši procenat preveniranja tumora mlečne žlezde zabeležen je ukoliko se sterilizacija izvrši pre ili neposredno posle prvog teranja. Kad se sterilizacija izvrši kasnije, posle nekoliko teranja, taj preventivni efekat se smanjuje tako da gotovo i nema smisla. Pojava tumora nema veze sa brojem parenja jedinke, pošto se tumori podjednako pojavljuju kod ženki koje nisu ni jednom parene i kod onih koje su parene nekoliko puta.

Pošto jedno parenje nema uticaja na preventivu pojave tumora, ženku bi trebalo sterilisati pre ili posle prvog estrusa ili je redovno pariti tokom svakog ili svakog drugog teranja. U svakom slučaju, bolje je raditi sterilizaciju kao preventivnu meru zbog toga što je rizik koji nosi operacija minimalan i takav zahvat se izvodi rutinski. Kod već bolesnog psa postoje brojni rizici za izvođenje ove hiruške intervencije.

Ukoliko vlasnici žele da pare svoju ženku, trebalo bi da je sterilišu posle završene reproduktivne faze života, a ukoliko ne - onda bi to trebalo uraditi pre prvog estrusa.

Zbog hormonski uslovljenih promena na polnim organima kuja tokom "teranja", preporučujem Vam da sterilizaciju odložite. U teranju dolazi do jače prokrvljenosti celog genitalnog trakta. U poređenju s periodom van ciklusa (anestrija), povećana je mogućnost komplikacija zahvata u smislu krvarenja. Kako se kuje teraju dva puta godišnje, kastracija (sterilizaciju) se preporučuje u periodu kada su polni organi u mirovanju, otprilike 2 meseca nakon početka teranja, ali unutar perioda do očekivanog sledećeg teranja.

Prednosti sterilizacije kuje su, osim što nema teranja odnosno krvarenja i neželjenog potomstva, u tome što kuja neće oboleti od neoplastičnih tvorevina polnih organa i mlečnih žlezda, te gnojnih upala materice (pyometra). Zahvat se obavlja u opštoj anesteziji, a Vaša ljubimica isti će dan moći kući.
 

OZNAKE: