Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Interesuje me da li postoji mogućnost da se od ujeda krpelja dobije neka vrsta žutice, i da li se prenosi na čoveka? Imam labradorku staru 5,5 meseci. Primila je sve redovne vakcine, sinoć smo je odveli kod veterinara jer sam se uplašila da nema žuticu zbog žutih beonjača, desni i oko genitalija. Rekli su mi da je to zbog krpelja i dali su joj potrebne injekcije. Promena nekih nema na bolje, ne jede, samo pije supicu i vodu. Molim vas odgovorite mi jer sam zabrinuta i zbog dece. Hvala, Maja

O: Babezioza (piroplazmoza) je bolest domaćih sisara. 

Ovu bolest pruzrokuju intracelularne protozoe iz roda Babesia. Kod pasa bolest izaziva Babesia canis. Uzročnike bolesti prenose krpelji, najčešće krpelji iz roda Ixodes. Babezije parazitiraju u eritrocitima, a za neke je vrste dokazano da pre toga parazitiraju u limfocitima.

Piroplazmoza je češće akutnog toka. Pas je pokunjen, odbija hranu, malaksao, otežano hoda, temperatura je povećana, eritrociti se raspadaju, nastupa anemija, žutica a katkad i hemoglobinurija (mokraća je tamne do crveno - smeđe boje zbog hemoglobina koji izlazi iz raspadnutih eritrocita i koji se izlučuje mokraćom). Paraziti uneseni krpeljem oštećuju crvena krvna zrnca (eritrocite) koje prenose kiseonik do ćelija organizma. Pošto su eritrociti razoreni parazitima, kiseonik se nedovoljno transportuje do ćelija i tada se javlja umor, bezvoljnost i apatija. Potrebno je razdoblje od 14 dana da se kompletna krvna slika obnovi, pa je stoga potrebno paziti da se Vaš ljubimac što manje kreće kako bi potrebe za kiseonikom bile manje.

Lečenje se uspešno sprovodi sa nekoliko preparata a najčešće se koristi imidokarb (Imidocarb, Imizol) koji se aplikuje pod kožu ili intramuskularno. Nakon aplikacije leka pas može povratiti. Imunitet protiv babezija traje oko 4 nedelje, pa čak i do 6 meseci kako navodi proizvođač leka. Uz ovu opštu terapiju uvek je preporučljiva i vitaminska potpora organizmu za lakši oporavak i povećanje otpornosti, a antibiotik ima ulogu da spreči sekundarne bakterijske infekcije. Kod starijih ili nedovoljno hranjenih i iscrpljenih životinja oporavak od bolesti traje nešto duže. Vašem bi psu trebalo biti puno bolje 2 - 3 dana nakon aplikacije leka (volja za hranom, šetnjama i druženjem se vraća). Ako Vašem psu ne bude bolje 2 - 3 dana nakon aplikacije leka, obavezno ponovno potražite pomoć veterinara koji ga je lečio.

Takođe bih Vam preporučila medicinsku hranu koja regeneriše tkivo jetre, sadrži smanjenu količinu bakra, a povećan je sadržaj cinka tako da se smanjuje nakupljanje bakra u ćelijama jetre. Unosom L-karnitina ubrzava se razgradnja masti, te se lakše zadovoljavaju velike energetske potrebe jetre. Takva hrana postoji u konzerviranom i dehidriranom obliku, a preporučuje se kod hroničnih bolesti jetre do kraja života i to u nekoliko manjih obroka dnevno, a kod piroplazmoze medicinsku hranu je potrebno psu davati barem mesec dana.

Oboljenje koje se krpeljima prenosi na ljude je Lajmska bolest (Borelioza), čiji je izazivač bakterija Borrelia burgdorferi, a na životinje i ljude se prenosi putem uboda inficiranog krpelja. Zbog toga je veoma bitna zaštita Vašeg ljubimca od ektoparazita (buva, vaši i krpelja). Još jednom naglašavam da do infekcije dolazi samo putem uboda inficiranog krpelja i ne postoji drugi način prenošenja oboljenja.

Kada se Vaš ljubimac potpuno oporavi, neophodno je da ga zaštitite nekim od ektoantiparazitika. Kod nas u Pet centru postoji širok izbor sredstava za tu namenu koja će Vašem psu pružiti zaštitu za duži period.  

OZNAKE: