Povratak

Telesan rast i optimalna ishrana šteneta

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam ženku boksera staru 9 meseci. Ona je dosta visoka. Čak su mi i neki uzgaivači rekli da je njena visina za ženke retka, što me naravno raduje. Tu je medjutim i ona druga strana koja me nikako ne raduje. Njena uhranjenost me zabrinjava. Ne kažem da je mršava, ali nije ni krupna kao bokseri koje sam gledao na internetu. To  me zabrinjava upravo zbog toga što ona jede 3 puta dnevno, znači sasvim normalno.Čišćena je od parazita redovno. Njen veterinar mi je rekao da je to normalno upravo zbog njene visine u ovom uzrastu tj. da će se njena konstitucija popraviti nakon njenog, da kažemo potpunog razvoja, odnosno nakon 18 mjeseci. Šta je upitanju? Gavrić Bojan

O: Bokser je pas srednje veličine, kratke dlake, kvadratičnog tela, sa snažno izraženom muskulaturom. Bokser ne sme biti ni pretežak ni lagan kako bi pokreti delovali snažno.

Optimalna ishrana šteneta vrlo je bitna za normalan rast i razvoj te je preduslov za snažnog i zdravog psa.  Bitni faktori u pojedinoj fazi su energetske potrebe, zrelost digestivnog trakta  i razvoj zubala. Vaš pas još uvek nije završio telesni  rast i razvoj, a Vaš zaključak o nedovoljnoj uhranjenosti može biti subjektivan i nerealan.  Konstitucija psa je genetski determinisana tako da se ne može uvek očekivati da u okviru rase pasa sve jedinke budu identične.

Preporučila bih Vam da psa hranite nekom od hrana superpremium kvaliteta po utvrđenoj formuli za taj uzrast koju možete pojačati biološkim preparatima koji pospešuju apetit i deluju na opšte stanje životinje. Mišljenja sam da nemate razloga za brigu ukoliko je veterinar na osnovu pregleda procenio da Vaš pas nije neuhranjen i da nema znakova koji mogu ukazivati na mršavost usled nekog oboljenja.

Mršavljenje se razlikuje od pothranjenosti u tome što životinja gubi telesnu masu i pored uzimanja normalne količine hrane. Isto tako, kod mršavljenja dolazi do ubrzanog gubitka skeletnih mišića, a ne masnog tkiva kao što je slučaj kod gladovanja i anoreksije. Do gubljenja telesne mase kod mršavosti dolazi usled delovanja nekog endogenog faktora koji izaziva pojačani energetski promet, te se javlja negativan bilans energije. Biološki preparati bogati enzimima, belančevinama, vitaminima B kompleksa i minerala u tragovima delovaće na opšte stanje životinje pozitivno.

U ponudi Pet Centra  nalazi se preparat Hefe - Canina koji možete koristiti kao dodatak hrani  za Vašeg psa.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs