Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imamo Shar pei - a starog 1 god i 3 meseca. Pošto su ga napali kad je imao 6 meseci, posledice naravno postoje, agresivan je na druge pse i u svima vidi potencijalnog napadača. Da li možete da nam preporučite gde možemo naći dobru dresuru, koja se obavlja u prisustvu vlasnika jer ga ne bi ostavljali tamo. Voleli bi da ga malo oslobodimo te traume jer je svaki izlazak napolje za njega mučenje. Puno hvala i srdačan pozdrav, Milica

O: Svaki pas ima svoju ličnost, koja je jednako važna kao i inteligencija kada su u pitanju reakcije i dresura psa.

Postoji velika razlika među rasama, kao i među polovima, a genetičkom selekcijom moguće je potencirati izvesne karakteristike ličnosti psa. U najranijoj mladosti ( od 6. do 12. nedelje)  je sa velikim uspehom moguće oblikovati ličnost psa, tako da se kasnije odrasla jedinka lakše dresira. Svako neprijatno iskustvo pas veoma dugo pamti i menja način ponašanja u skladu sa novonastalom situacijom.

Pod dresurom se podrazumeva učenje životinje da izvršava određene, zadate zapovesti. Kao što se kvalitetnom dresurom izazivaju određene reakcije, tako se mogu i blokirati negativne reakcije koje životinja ispoljava. Osnovni primer obuke sastoji se u tome, da se pas od samog početka nagoni na to da na određenu komandu izvršava određenu radnju i da se, zatim, procesom ponavljanja dobijeni rezultat učvrsti.

Za obučavanje pasa se koristi određeni, u praksi proveren način rada. Način rada se može definisati kao sistem ophođenja i tehnika delovanja na psa za vreme razvijanja navika bilo koje vrste. Kod odraslih pasa, karakter dominantne reakcije zavisi od tipa više nervne aktivnosti. Određivanje karaktera psa na osnovu njegovog ponašanja je od velikog praktičnog značaja za dresuru. Svaka posebna izražena reakcija zahteva drugačije, posebno ophođenje sa psom. Na primer, ako je pas "kukavica", potrebno je kod njega pažljivom dresurom razviti hrabrost i bes; dresiranje psa sa izrazitom proždrljivošću treba zasnovati na bezuslovnim nadražajima hrane itd.

Praktični rad sa psima je pokazao da se na sve dominantne reakcije može uticati. Ponekad je dovoljno izmeniti uslove sredine u kojoj pas živi pa da se donekle izmeni i karakter dominantne reakcije.

Što se tiče preporuke u vezi dresure, mislim da bi najbolje bilo da se obratite kinološkom savezu, koji će Vam dati najpotpunije informacije.

OZNAKE: