Povratak

Proestrus i estrus (faze polnog ciklusa)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam ženku Labradora i prvo teranje je dobila sa deset meseci, a pošto sam negde pročitao da prvo teranje traje i do mesec dana, zanima me da li bih ja mogao da je vodim na izložbe ili među druge pse nakon nekog određenog vremena? Koliko traje taj miris kod ženki koji bi izluđivao druge pse? Aleksandar

O:
U kom uzrastu će doći do prvog teranja zavisi od rase, uslova ishrane, genetskih faktora i čitavog niza drugih činilaca. Polni ciklus kuje odvija se u  4 faze. Faze polnog ciklusa na koje se odnosi Vaše pitanje su proestrus i estrus i ukupno traju 18 dana.

Prva faza polnog ciklusa ili proestrus u kuja traje oko 9 dana. U to vreme se javlja iscedak crvenkaste boje zbog hiperemije, usled delovanja hormona i pucanja kapilara. U ovoj fazi dozrevaju folikuli na jajnicima, luči se estradiol koji uzrokuje proliferaciju materice i vaginalnog epitela. U ovoj fazi teranja, stidnica postaje edematozna, hiperemična, a javlja se i sukrvičavi ili krvavi iscedak, te intezivan miris koji privlači mužjake. Pre nastupa karakterističnih znakova kuja počinje da liže stidnicu, što će nastaviti intezivnije u fazi kada nastupi iscedak. Količina iscetka je individualna karakteristika, a za učestalo uriniranje se može reći da je normalna pojava.

Druga faza polnog ciklusa ili estrus traje, zavisno od rase psa, oko 9 dana. U ovoj fazi dolazi do pada koncentracije estrogena i povećava se koncentracija hormona koji će izazvati ovulaciju. U ovoj fazi ženka je spremna za parenje. Količina iscetka je vrlo mala, svetle boje. Prepoznatljivo je da, ako je pipnete iznad repa, ona ga odmah diže otkrivajući polni organ spreman za parenje. Kuja postaje nemirna, spremna da pobegne sa prvom ukazanom prilikom i morate stalno biti na oprezu.
 
U svakom slučaju, ako se pas nalazi u ovim fazama ciklusa, izložbe bi trebalo izbegavati.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs