Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam belog boksera starog 5 godina. Pre 8 meseci je ustanovljeno da jedan bubreg ne radi, dok drugi radi samo 1/3. Na snimku (radjen je ultrazvuk) se čak samo jedan i vidi. Analiza krvi je pokazala da je urea uvećana za nekih 4 puta od gornje granice (od 38 - 45). Pas je prešao na ishranu za bubrežne bolesnike i urea se drži na tom nivou. Nema posebnih tegoba sem povraćanja. Ranije je češće povraćao i piškio nekontrolisano. Zadnja analiza krvi je pokazala da su enzimi pankreasa uvećani 4 puta i da su eritrociti ispod donje granice. Šećer nije uvećan. Šta je moglo da uzrokuje to uvećanje? Da li je moguće da je to urodjeno? Pas je veseo i nema promena u raspoloženju! Unapred zahvalna, Katarina

O: Pankreatitis je najčešći problem koji se javlja u vezi sa radom egzokrinog pankreasa. Može biti akutan i hroničan. Uzroci koji dovode do pankreatitisa su najčešće idiopatski, ali nepravilna ishrana, skorašnji operativni zahvat i neki lekovi mogu biti predisponirajući faktori.

U početnim stadijumima pankreatitisa se smanjuje izlučena količina soka, što dovodi do spajanja zimogenih granula i lizozoma i aktivacije tripsinogena, koji dalje potencira ponovnu aktivaciju još veće količine tripsinogena i ostalih zimogena. Ovi su enzimi proteolitičke prirode i njihovo primarno mesto delavanja je crevni lumen, a kod početne faze zapaljenja pankreasa se aktiviraju u samom tkivu pankreasa, pa dovode do oštećenja tkiva, uzrokujući edem, krvarenje, zapaljenje, nekrozu pankreatičnog i peripankreatičnog tkiva. Aktivirani enzimi, a što je veoma bitno i citokini koji se nalaze u krvotoku dovode do generalizovanih poremećaja u radu i funkciji mnogih organa i celog organizma. Dolazi do pojave diseminiranih intravaskulanih krvarenja, generalizovane lipodistrofije, pankreatične encefalopatije, hipotenzije, slabosti bubrega i pluća itd.

Klinički simptomi koji prate pankreatitis su: anoreksija, slabost, povraćanje, abdominalni bol, dehidracija, dijareja. Kao indikatori koji nam krvnom pretragom mogu pokazati da se radi o pankreatitisu su povišenje serum amilaze i lipaze. Ovi parametri ne moraju biti apsolutno tačni, pa je za tačnu dijagnozu neophodno uraditi dopunske analize. Najtačnije rezultate daje imunoreaktivni test pankreatične lipaze.

Povećane vrednosti nivoa enzima ne moraju biti zbog pankreatitisa. Da bi se došlo do tačne dijagnoze potrebno je primeniti još neki dijagnostički postupak, npr. primena ultrazvučne dijagnostike.

Beli bokseri su kao rasa skloni urođenom deformitetu kukova. Problem koji se javio kod vašeg ljubimca može biti genetske prirode. Bitno je da Vi kao njegov vlasnik obratite pažnju da mu pružite hranu koja je namenjena bubrežnim bolesnicima i pratite njegovo zdravstveno stanje i vodite ga na redovne kontrole kod veterinara.
 

OZNAKE: