Povratak

Proliv i sluzava stolica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moj pas ima proliv već dva dana ali ne znamo zbog čega je to jer sve što jede je njegova hrana za juniore i njegov keks koji mu dam kad izvrši nuždu napolju.
Molim vas pomozite, Sanja

O: Dijareja je simptom oboljenja gastrointestinalnog trakta, i relativno često se javlja kod pasa, a pogotovo štenadi. Definiše se kao povećanje količine vode u fecesu i volumena fecesa praćen ubrzavanjem crevnih pokreta. Najčešći razlog pojave proliva je oboljenje tankih i debelih creva. Na osnovu trajanja proliva, dijareje se dele na akutne i hronične.

Akutna dijareja može da bude uzrokovana: neodgovarajućom ishranom ili netolerantnošću životinje na neku od komponenti hrane, crevnim parazitima, toksinima, crevnim infektivnim bolestima, metaboličkim bolestima kao što su uremija, hipofunkcija nadbubrežne žlezde, kao i akutne dijareje nepoznatog uzroka. Hronična dijareja može da bude uzrokovana: infestacijom crevnim parazitima, parcijalnom obstrukcijom creva, sistemskim bolestima kao što su bolesti jetre, pankreasa ili hipofunkcija nadbubrežne žlezde, kao i hronične dijareje nepoznatog uzroka.

Veoma je važno da psa odvete na pregled kako bi veterinar ustanovio tačan razlog pojave dijareje. U zavisnosti od uzroka koji je izazvao dijareju, razlikuje se i terapija.

Da bi veterinar mogao što lakše i sigurnije da postavi sumnju na dijagnozu, potrebno je da date što tačnije i detaljnije informacije, a one najčešće obuhvataju pitanja o: trajanju dijareje, ishrani, apetitu, pojavi gasova, opštem raspoloženju, učestalost defekacije, postojanju grčeva, bolne defekacije itd... Ako je potrebno veterinar će predložiti da pas uradi još neka dopunska ispitivanja: laboratorijske analize, radiološko, ultrazvučno ispitivanje, endoskopija itd...

Preporučila bih Vam da psa odvete na pregled,  jer terapija daje bolje rezultate ako sa njom počnete na vreme. Takođe, savetovala bih Vam da psa hranite kvalitenim hranama (premium ili superpremium programi) namenjenim njegovom uzrastu i veličini.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs