Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Da li labrador sme češće jesti sveže meso?
Zorana

O: Meso je osnovni izvor proteina u ishrani pasa. Ono je bogato belančevinama koje su osnovni izvor energije za pse. Zbog toga hrana za pse mora biti bogata proteinima životinjskog porekla (meso, riba, jaja). Mesni obrok mora biti sačinjen kako od lako svarljivih delova (čistog mesa) tako i od malovrednih delova - teže svarljivih (tetive, kože.. ). Međutim psi nisu isključivi mesojedi i ne jedu samo meso. 

Hranjiv, uravnotežen obrok zdravog psa treba da sadrži meso (dobar izvor belančevina) i masti koje sadrže neophodne esencijalne masne kiseline, žitarice i povrće kao izvore ugljenih hidratata. Hrana za pse mora da sadrži i dovoljno vitamina i minerala za potrebe organizma. U zavisnosti od starosti psa i zdravstvenog stanja organizma, menjaju se i potrebe za hranljivim materijama u ishrani.

Danas na tržištu postoji širok izbor gotove hrane, prilagođene potrebama svakog psa. Prednosti ovog pristupa ishrani su u jednostavnosti pripreme obroka, deklarisanom sastavu koji je napravljen na osnovu analiza stručnjaka veterinara i nutricionista, gotova hrana podleže strogoj kontroli kvaliteta i zdravstvene ispravnosti (kako kod proizvodnje, tako još dodatno prilikom uvoza), veliki izbor hrana prilagođenih uzrastu i potrebama psa, kao i zdravstvenom stanju organizma. Kvalitetne gotove hrane pružaju psima potpun i izbalansiran obrok, koji će zadovoljiti sve nutricionističke potrebe.

Drugi pristup ishrani je da obrok za psa pripremate sami kod kuće. Ovde nastaje problem kako sastaviti obrok koji će da zadovolji sve potrebe psa za hranljivim materijama i koliko vremena imate da taj obrok svakodnevno spremate. Trebalo bi da imate široko znanje o nutricionizmu pasa i sastavu svake pojedine sirovine za takav obrok, kako bi mogli sami da sastavite dobro izbalansiran obrok za psa.

Neke od potencijalnih opasnosti takvog načina ishrane, ukoliko obrok nije dobro izbalansiran, bile bi npr:

- veliki udeo fosfora u mesu stvara nepravilnost u odnosu fosfora i kalcijuma
- manjak kalcijuma kod ovog tipa ishrane vlasnici pokušavaju da nadoknade davanjem kostiju, što predstavlja opasnost za zdravlje psa i nikako nisu poželjan deo ishrane
- visok procenat masti u ishrani može da dovede do problema sa gušteračom, jetrom itd.

Dodatni i najveći problem, kod ovog načina ishrane nastaje ako dajete sirovo, termički neobrađeno meso. Sposobnost varenja sirove hrane dosta se promenila kod pasa kao posedica prilagođavanja na život uz čoveka. Sirovo, termički neobrađeno meso može da bude izvor bakterija (Salmoneloza, Campylobakterioza) i parazita (Toksoplazmoza, Ehinokokoza, Trihineloza) i predstavlja opasnost za zdravlje psa.

Svaki vlasnik sam odlučuje kako će da hrani svog psa. S gledišta veterinara, ja Vam sa sigurnošću mogu da tvrdim da sirova, termički neobrađena hrana nije dobar izbor za zdravlje Vašeg psa.

OZNAKE: