Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam ženku zlatnog retrivera staru 1,5 god, i najzad je dobila drugo teranje. Interesuje me da li je potrebno da je ostavim nekoliko dana kod mužijaka, ili je dovoljno nekoliko sati? Njoj je danas deveti dan, tako da planiramo da je sutra vodimo. I želim da vam se zahvalim za preporuku za preparat za buve i krpelje, super je... Prezadovoljna sam.
Hvala, Jelena

O: Polni ciklus kuje prolazi u 4 faze. Vaša kuja se nalazi u drugoj fazi, koja traje od 5-9 dana i u tom periodu sazrevaju jajne ćelije.

Ovulacija najčešće nastaje od 10-15 dana ciklusa, ali varira u okvirima od 5-25 dana. U ovom periodu kuja dopušta parenje, stidnica joj je edematozna, a ako je češkate u okolini repa, ona povija rep u stranu. Međutim, da bi se tačno odredio dan ovulacije, predlažem Vam da kuju odvedete veterinaru, kako bi sa što većom sigurnošću utvrdili kada je ovulacija i povećali mogućnost koncepcije. Sperma može izdržati i do 7 dana u genitalnim organima ženke, tako da ako je sada odvedete, velika je verovatnoća da ostane gravidna.

Dovoljno je da se ženka jednom uspešno pari u periodu ovulacije, što znači da ne mora da ostaje nekoliko dana. Radi veće sigurnosti, dobro je voditi je svaki drugi dan od 10. dana, pa dok ne odbije mužjaka.

OZNAKE: