Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam pekinezericu koja se okotila i nekoliko pitanja: za koliko štenci progledaju, za koliko prohodaju i koliko dugo sišu? Da li se smije kupati kuja dok doji štence?
Hvala unapred,
Miloš 

O: Posle graviditeta, koji kod kuja traje 58-63 dana, na svet dolazi različit broj štenadi, u zavisnosti od rase. Štenci se rađaju sa zatvorenim očima. Neposredno po štenjenju, kuja ih oliže, na taj način ih stimuliše da bolje dišu, lakše izbace mekonijum, upoznaje ih i pamti njihov miris, takodje ih i suši.

Zatim ih pomera ka sisama, što je veoma bitno, jer mladunci treba što pre da popiju kolostrum, koji je bogat imunoglobulinima i neohodan za sticanje prvog imuniteta štenadi. Ako su štenci dobrog apetita, oni sisaju svaka 2-3 h. Ako kuja ima dovoljno mleka, onda su posle sisanja štenci mirni ili spavaju. Ako nisu uneli dovoljnu količinu mleka, onda su nemirni, cvile tražeći majku. Ako se ovo desi, onda je neophodno dohranjivati ih posebno pripremljenim mlekom za štenad. Pogrešno je davati im kravlje mleko kao zamenu za kujino mleko; u slučaju potrebe za nadohranom, na tržištu postoji više vrsta nadomesnog mleka za štence, koje je prilagođeno nutritivnim potrebama i varenju štenadi.

Vremenski, doba sisanja traje oko 25 dana. Za to vreme je jako bitno da se kuja ispravno hrani, jer sem za svoje potrebe, ona mora da sintetiše mleko za štenad. Pravilnom ishranom mi preko kuje obezbeđujemo štencima kvalitetno mleko.

Posle ovog perioda, možete početi sa dohranom štenadi, tako što ćete im uvoditi polako drugu hranu pored sisanja. Moja preporuka, kako za štenad, tako i za majku je neki od superpremium programa za štenad (Royal Canin, Hill's, Eukanuba, Alleva, Brit Care).

Štenad se rađa slepa, što znači da se jedan deo razvoja očiju odvija ekstrauterino. Ovaj period je oko 14 dana. Posle 21. dana štene počinje da osluškuje okolinu i da reaguje na zvuke. U periodu od oko 3 nedelje počinje da se kreće i da upoznaje okolinu. Od 4-7. nedelje aktivno se kreće i sposobno je da napusti leglo. Tada počinje da razvija svoj karakter i da se socijalizuje.

Ne bih Vam preporučila da kupate kuju pre nego što se štenci osamostale.

OZNAKE: