Povratak

Češanje i iritacija kod korena repa / Analne vrečice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam ženku zlatnog retrivera starosti 14 meseci. Od pre nekih pola godine je počela da non stop juri i grize svoj rep. Pri tome mi stvara problem kad je četkam, pošto mi ne da da joj četkam donji deo leđa i rep pogotovo. Čak ne smem ni da je mazim u tom delu pošto odmah skoči da juri za repom. Ne znam šta da radim, ne mogu nikako da je odviknem od toga, čak sam i prestala jedno vreme da je četkam zbog toga. Hvala, Ivana

O: Svrab kože i ispadanje dlake u predelu repa najčešći su simptomi koji ukazuju na oboljenje kože.

Svrab kože (pruritus) parestetički je osećaj na površini tela, što nastaje pod uticajem raznovrsnih spoljašnjih ili unutrašnjih nadražaja. Svrab se ogleda češanjem, lizanjem ili nagrizanjem kože, opštim nemirom i drugim simptomima. Osim toga, treba napomenuti da svrab redovno uzrokuje sekundarne promene na koži kojima se često pridruži i infekcija, pa prvobitna slika dermatoze bude prekrivena sporednim simptomima.

Svrab kože javlja se i nezavisno od kožnih bolesti (svrab postoji ali na koži nema promena) i takav svrab uzrokuju paraziti koji gmižu po koži ili izlaze iz telesnih otvora (u tom slučaju svrab je lokalizovan na okolinu otvora tela). Svrab je ponekad posledica hormonalnih poremećaja, izlučivanja autotoksičnih materija i npr. kod bolesti bubrega ili jetre, promena u sastavu krvi, želudačno-crevnih oboljenja, primene različitih lekova, draženje kože sekretima tela. Često se uzrok svraba i ne može pronaći.

Još treba spomenuti i jedan od najčešćih problema grizenja šapica i češkanja u gradskih pasa, a to su svakako analne vrećice koje kod nekih pasa stvaraju velike probleme.

Analne vrećice su parni organ. To su mirisne vrećice, koje su smeštene kao što im i samo ime kaže, sa obe strane anusa. Sadržaj koji se stvara u analnim vrećicama je pun feromona i oblaže feces. Kada su pune, pas se obično vuče sa zadnjim delom tela po podu ili se liže ili grize oko tog područja i po zadnjim nogama. Ako su analne vrećice pune, moraju se isprazniti. Postoji više tehnika pražnjenja analnih vrećica i ponekad ih nije dovoljno istisnuti samo spolja. Sve zavisi o sadržaju, pa ako je on gust i grudvast, potrebno je analne vrećice isprati sa rivanolom ili nekim sličnim rastvorom. Ponekad je potrebno celi postupak ponoviti nekoliko puta sa razmakom od nedelju dana. Ako se analne vrećice ne isprazne, a pune se redovno, može doći do njihovog apscediranja i tada je potrebna i antibiotska terapija.

Takođe česti uzrok češanja kože može biti i intolerancija ili alergija na određene sastojke u hrani.

Da bi otkrili uzrok češanja kod Vašeg psa - a kako vidite uzroci mogu biti mnogobrojni - potrebno je otići veterinaru kako bi obavio određeni pregled, postavio dijagnozu (otkrio uzrok češanja) i propisao adekvatnu terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs