Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam psa rase pit bull. Poslednja tri dana pas je izgubio apetit, ima temperaturu oko 39.5, oseća se veoma malaksano i mokraća je gusća i udara više na crvenu boju. Želeo bih da mi date dijagnozu i savet kako da postupim sa njime da bi se opet vratio u normalu? Unapred Vam se zahvaljujem,  Miloš

O: Na žalost, putem e-maila ili bilo kojim drugim načinom osim direktnim kontaktom životinja-veterinar, nije moguće postaviti dijagnozu; za dijagnozu je potrebna detaljna anamneza, temeljiti pregled životinje, a po potrebi i niz drugih dijagnostičkih postupaka.

Naša uloga ovde može da bude savetodavna ili edukativna, što se nadam da i uspevamo.

Simptomatologija koju ste naveli je ozbiljna i zahteva brzu reakciju vlasnika i veterinara.

Ovi simptomi mogu biti indikativni za neke bolesti, a obzirom na period godine u kome smo sada, ukazaću Vam na jednu koja je veoma česta kod nas.

Babezioza (piroplazmoza) je bolest domaćih sisara koju uzrokuju intracelularne protozoe iz roda Babesia. U pasa bolest izaziva Babesia canis. Uzročnike bolesti prenose krpelji, najčešće krpelji iz roda Ixodes. Babezije parazitiraju u eritrocitima, a za neke je vrste dokazano da pre toga parazitiraju u limfocitima. Identifikuju se krvnim razmazom bojenjem po Giemsi. Negativan nalaz krvnog razmaza ne isključuje babeziozu. Najčešće su kruškolikog oblika, a mogu biti i ovalna, okruglasta, štapićasta ili ameboidnog oblika.

Piroplazmoza je češće akutnog toka. Pas je pokunjen, odbija hranu, malaksao, otežano hoda, temperatura je povećana, eritrociti se raspadaju, nastupa anemija, žutica a katkad i hemoglobinurija (mokraća je tamne do crveno-smeđe boje zbog hemoglobina koji izlazi iz raspadnutih eritrocita i koji se izlučuje mokraćom). Ako životinja prebrodi krizu, bolest prelazi u hroničan oblik koji se ogleda izrazitom anemijom, intermitentnom temperaturom.

Paraziti uneseni krpeljem oštećuju crvena krvna zrnca (eritrocite) koje prenose kiseonik do ćelija organizma. Pošto su eritrociti razoreni parazitima kiseonik se nedovoljno transportuje do ćelija i tada se javlja umor, bezvoljnost i apatija. Potrebno je razdoblje od 14 dana da se kompletna krvna slika obnovi, pa je stoga potrebno paziti da se Vaš ljubimac što manje kreće kako bi potrebe za kiseonikom bile manje.

Lečenje se uspešno sprovodi sa nekoliko preparata a najčešće se koristi imidokarb, (Imidocarb, Imizol) koji se aplikuje pod kožu ili intramuskularno. Aplikovan pod kožu imizol može uzrokovati absces. Nakon aplikacije leka pas može povratiti. Imunitet protiv babezija traje oko 4 nedelje, pa čak i do 6 meseci kako navodi proizvođač leka. Uz ovu opštu terapiju uvek je preporučljiva i vitaminska potpora organizmu za lakši oporavak i povećanje otpornosti, a antibiotik ima ulogu da spreči sekundarne bakterijske infekcije.

Kod starijih ili nedovoljno hranjenih te iscrpljenih životinja oporavak od bolesti traje nešto duže. Vašem bi psu trebalo biti puno bolje 2-3 dana nakon aplikacije leka (volja za hranom, šetnjama i druženjem se vraća). Ako Vašem psu ne bude bolje 2-3 dana nakon aplikacije leka, obavezno ponovno potražite pomoć veterinara koji ga je lečio.

Takođe bih Vam preporučila medicinsku hranu koja regeneriše tkivo jetre; sadrži smanjenu količinu bakra, a povećan je sadržaj cinka tako da se smanjuje nakupljanje bakra u ćelijama jetre, a intracelularne lezije uzrokovane holestazom se minimalizuju. Unos natrijuma je ograničen i na taj se način smanjuje krvni pritisak i redukuje izlazak tečnosti iz krvnih sudova, te nastanak ascitesa. Odgovarajućim sadržajem masti koja obiluje energijom ograničava se katabolizam belančevina, te se smanjuje mogućnost nastajanja ili progresije hepatoencefalopatije. Unosom L-karnitina ubrzava se razgradnja masti, te se lakše zadovoljavaju velike energetske potrebe jetre. Takva hrana postoji u konzerviranom i dehidriranom obliku, a preporučuje se kod hroničnih bolesti jetre do kraja života i to u nekoliko manjih obroka dnevno, a kod piroplazmoze medicinsku hranu je potrebno psu davati barem mesec dana.

Još jednom napominjem da se za postavljanje dijagnoze trebate obratiti veterinaru koji će Vašeg ljubimca pregledati i prema postavljenoj dijagnozi i stanju životinje odrediti terapiju. Apelujem na Vas da svojem ljubimcu što hitnije pružite veterinarsku pomoć.

OZNAKE: