Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Pas rase dalmatinac, ima sve siptome mikrosporioze, ali veterinar je bez prethodnih analiza počeo sa davanjem penicilina. Pre dvadeset dana je imao dve "fleke", a sada se to proširilo. Da li postoji mogućnost izlečenja? I koliki je procenat izlečenja?
Hvala, Danijela

O: Kao predisponirajući faktor za nastanak gljivičnih infekcija kod pasa, u prvom redu treba izdvojiti način smeštaja i uslove držanja psa. Češće se javljaju kod pasa koji se drže u sobnim uslovima.

Sintetičke i vunene tkanine na kojima borave psi, čine povoljne uslove za razmnožavanje gljivica, naročito ako se neredovno peru. Neodgovarajući smeštaj i van kućnih uslova može da bude uzrok nastanka gljivičnih oboljenja. Infekcija se prenosi direktno sa psa na psa ili indirektno preko opreme.

Kod pasa su najčešći uzročnici gljivice iz roda Mycrosporium i Trichophyton. Bolest se karakteriše pojavom okruglih lezija na koži (1-3 cm) koje su bez dlake, a većinom je prisutno i perutanje tih delova kože. U kasnijem toku promene se povećavaju i šire, a u sredini ogolelih delova počinje da raste dlaka.

Često se javlja i svrab, pa se životinja češe, što može da dovede do oštećenja kože i naknadnog naseljavanja bakterija što komplikuje tok bolesti. Promene kreću od glave, preko vrata, prednjih i zadnjih nogu, a mogu da zahvate i čitavo telo.

Dijagnostičkim metodama (mikroskopskim pregledom dlaka sa mesta prelaska bolesnog u zdravi deo kože, Woodovom lampom, zasejavanjem podloga materijalom uzetim sa promenjenih delova kože), kao i na osnovu kliničkog pregleda i anamnestičkih podataka, veterinar postavlja dijagnozu i propisuje terapiju.

Istovremeno sa lečenjem obolelog psa, treba prostor gde boravi pas očistiti i dezinfikovati. Veterinar će odrediti način i dužinu lečenja, kao i izbor leka u zavisnosti od stepena oštećenja kože. Lokalna terapija (antimikotični preparati) se sprovodi do negativnog nalaza kulture gljivica. Životinjama čije se stanje ne popravi lokalnim lečenjem u periodu od 2-4 nedelje, neophodno je sprovesti oralnu terapiju antimikoticima. Terapija je dugotrajna (6-8 nedelja), a životinja se smatra izlečenom uz negativni nalaz brisa kože. Mnogo više vremena je potrebno dlaci za potpuni oporavak.

OZNAKE: