Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Zanima me da li  štenetu koje je tek napunilo 8 nedelja treba uz redovnu ishranu (Hill's granule) davati dodatne vitamine i minerale i ako treba, koje i kako (rastvorene u hrani, direktno u usta...)? Dobila sam Calcefos AD (Ca 18%, P11%, vit A i D...) pa ne znam da li je to odgovarajući preparat i kad treba početi. U pitanju je štene bigla.
Hvala puno, Nives

O: Pravilna ishrana psa u prvoj godini života je vrlo važan faktor za rast i razvoj. Hrana koju ste izabrali za Vaše štene pripada grupi super premium hrana.

To je hrana koja sadrži sve potrebne hranljive materije, pravilno izbalansirane, a neophodne da zadovolje potrebe Vašeg psa u prvim mesecima njegovog života odnosno u periodu intenzivnog rasta. To je potpuna ishrana koja ne sadrži ni višak ni manjak hranljivih sastojaka, čime izbegavate mogući nastanak zdravstvenih problema.

U ovom periodu života njemu je potrebno dvostruko više energije nego odraslom psu i tačno izbalansiran odnos kalcijuma i fosfora, ostalih minerala i vitamina. Sistem za varenje  mladog psa je vrlo osjetljiv i nedovoljno razvijen i ne može razgraditi velike količine hranjivih materija kao što su amino kiseline, vitamini, minerali i drugo.

Ako u ishrani Vašeg ljubimca koristite gotovu dehidriranu super premium hranu (Hill's), hrana koja je u potpunosti izbalansirana prema potrebama šteneta u razvoju ili potrebama odraslog psa, nema svrhe dodavati kalcijum, jer time izbacujete iz ravnoteže već pripremljen i tačan odnos kalcijuma i fosfora u dehidriranoj hrani i remetite resorpciju ostalih hranjivih materija.
 
Masti, belančevine, vitamini i minerali, kao što su kalcijum i fosfor pomažu u izgradnji jakih kostiju i mišića. Oni takođe daju dovoljno energije za rast i igru. Ova hrana je izbalansirana tako da pruža sve ove potrebne sastojke. 

OZNAKE: