Povratak

Odabir rase psa - američki staford terijer

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Miloš Lukić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Odlučila sam da kupim štene. Svesna sam da to nije nimalo lako i spremna sam na odgovornost.  Medjutim, treba mi pomoć u odabiru psa. Bitno je da bude pogodan za život u stanu.  Znam da su pudle pogodne, ali nešto nisam ljubitelj te rase. Možete li mi reći nešto više o Stafordskom terijeru. Kako se snalaze u stanu, sa decom? Kakvi su prema drugim životinjama i kakav im je temperament? Ukoliko se odlučim za ovu rasu, možete li mi navesti neke dobre uzgajivačnice? Molim vas odgovorite jer mi je jako bitno da pitam nekog upućenog. Još uvek nisam bila u Pet centru, ali planiram ići što pre. Unapred hvala, Tijana

O: Drago nam je što ste nas upitali za savet pre nabavke kućnog ljubimca.  Nabavkom kućnog ljubimca dobijamo bukvalnog novog člana porodice koji će nam pružiti nezaboravne trenutke, ali moramo biti potpuno svesni u šta se upuštamo i da on ima svoje potrebe (u vidu redovnih vakcinacija i poseta veterinaru, svakodnevne šetnje...).

Vrlo je teško odlučiti koju rasu odabrati, jer je svaka rasa karakteristična za sebe. Male rase su zahvalne jer ne traže puno prostora i skromnijih su potreba.

Postoje psi različitog temperamenta, izgleda, veličina i mogućnosti. Psi traže ljude i očigledno uživaju u njihovom društvu. Pre nego što nabavite psa, odnosno štene, trebalo bi da znate nekoliko stvari. Štene u stanu ne bi trebalo da boravi samo više časova. Ono može da oseti strah, očajanje pa je potrebno lice koje bi moglo da ga izvede napolje bar dva puta dnevno u šetnju pa i po lošem vremenu. Da bi bio zdrav, pas mora biti u kondiciji i da mu je obezbeđeno svakodnevno kretanje, a u slučaju bolesti neophodno mu je pružiti odgovarajuću negu. Pas je kao što znate zadovoljstvo ali i obaveza vlasnika. Pored izvođenja u šetnju potrebna mu je svakodnevna nega i pažnja. Pas živi 10-15 godina i moramo biti spremni da mu na isti način obezbedimo negu i pažnju, kao i da mu  u starosti pružimo utehu i ljubav koju je on svojom odanošću zaslužio.

Što se tiče držanja pasa u stanu, većinom se preporučuju kratkodlake rase iz praktičnog razloga jer se psi linjaju, ali ako svog ljubimca redovno četkate taj problem će biti sveden na minimum. Znači ako izbor svedemo na primer na kratkodlake i dalje postoji veliki broj rasa (između ostalih i staford). Pošto se raspitujete za odnos prema deci, zaključujem da Vama treba porodičan pas dakle neki mirnijeg temperamenta. Poznati po svojoj ljubavi prema deci i zaštitničkom odnosu su svakako labrador i nemački bokser.

Američki staford terijer je veoma istrajan pas koji voli da se igra. Odgajani su kao psi za borbu, izrazito su mišićavi, robusne građe i izgleda, izvanredno hrabri i odani. Američki staford vrlo je odan vlasniku, voli ljude, a svoju ljudsku porodicu verno čuva. Dobar je sa decom, koja uživaju u njegovom društvu, koje ima pozitivan uticaj na razvoj njihove ličnosti i koja uz psa razvijaju ljubav prema životinjama i druge vaspitne vrednosti, a i od malena se uče obavezama prema svom ljubimcu. Sposoban je da ceo dan provede u igri i ponavljanju određenih radnji tako da je obuka za njega prirodni i zabavan proces koji ga ne čini nervoznim. Može mu se pripisati netrpeljivost prema drugim psima, ali to se može korigovati pravilnim vaspitanjem. Izuzetno je hrabar, pa njegova hrabrost i blagost čine ga vrlo omiljenim.

Međutim, treba naglasiti da stafordi mogu biti vrlo agresivni prema drugim psima. Selektivni uzgoj je ovu osobinu uspešno oslabio, ali je nije u potpunosti eliminisao. Ovo je vrlo temperamentna pasmina i zahteva dosta kretanja, tako da nisu tipični kućni psi.

Dlaka im je kratka, nisu zahtevni u smislu nege. Dovoljno ih je četkati 1-2 puta nedeljno, a kupati 2-3 puta godišnje. Građom spadaju u pasmine srednje veličine, znači da im je očekivana težina 17-20 kg. Visina odraslog mužjaka je 46 - 48 cm, a ženke 43 - 46 cm.

Staford traži čvrsto vaspitanje i vrlo ranu socijalizaciju. To podrazumijeva da već kao štene ima kontakte sa nepoznatim ljudima (i psima) različitog životnog uzrasta i pola i to na način da su ta iskustva prijatna, a okruženje uvek prijateljsko. Isto tako, psu je potrebno profesionalno vaspitanje i dresura, kao i  sistematičan rad i ponavljanje vežbi poslušnosti. Nikada ne bi trebalo da bude pušten bez nadzora.

Tako držani, ovi psi će vlasnicima predstavljati pravo zadovoljstvo. Ozbiljno razmislite o tome hoće li deca sama, u šetnji na otvorenom, moći da vladaju ovakvom životinjom.

Bez obzira za koju rasu se odlučite, nemojte dočekati štene nespremno, već unapred pripremite sve što Vam je potrebno (hrana, posude..). Informišite se o psima, posebno ako nikada do sada niste imali psa. Kako se Vi postavite na početku, tako će i Vaš pas reagovati. Nikako nemojte dozvoliti da se Vama pas nametne kao vođa. Imajući u vidu uslove u kojima ćete držati Vašeg psa (stan), možda je ipak najbolje da to bude pas male ili srednje rase, ali krajnji izbor je samo Vaš. 

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs