Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Koliko treba da je star mužjak da bi mogao da se pari i da li kod ženke treba da prođe nekoliko dana od početka teranja da bi se parili ili to nije bitno? Nadica

O: Polni ciklus ili estrus je period od jednog do drugog teranja, a fiziološki se kod kuja javlja dva puta godišnje. Polni ciklus se sastoji od četiri faze. U svakoj od faza koncentracija hormona je različita, odnosno koncentracija hormona se menja. Prva faza polnog ciklusa ili proestrus kod kuja traje oko 9 dana. U to vreme se javlja iscedak crvenkaste boje zbog hiperemije, kao posledica delovanja hormona i pucanja kapilara. U ovoj fazi sazrevaju folikuli na jajnicima.

Druga faza polnog ciklusa ili estrus traje oko 9 dana (zavisno od rase). U ovoj fazi dolazi do pada koncentracije estrogena i povećava se koncentracija hormona koji će izazvati ovulaciju. U ovoj fazi ženka je spremna za parenje. Količina iscetka je vrlo mala, svetle boje.

Treća faza ili diestrus traje 60-70 dana, ukoliko ženka nije gravidna. U ovoj fazi dolazi do regresije već opisanih promena.

Četvrta faza ili anestrus je faza polnog mirovanja. Ova faza traje sledećih 150 dana, a u krvi dolazi do opadanja koncentracije polnih hormona.

Treba uzeti u obzir da dužina trajanja ovih perioda može odstupati nekoliko dana, u zavisnosti od rase, veličine itd.

Kuja ovulira najčešće dvanaestog dana od početka krvarenja. Naravno, treba pomenuti da to može da bude i 10. - 14.dana, a postoje i podaci koji govore da se to može desiti čak i 5. dana i 25. dana polnog ciklusa. Postoje i fizički znaci koji nas mogu upućivati da je nastupila ovulacija, a to su: stidnica postaje edematozna, hiperemična, kuja povlači rep u stranu, naročito kada je mazite po zadnjem delu leđa, dozvoljava mužjaku parenje.

Mužjaci polno sazrevaju u uzrastu oko šest meseci, a ženke sa oko devet meseci života. Takva zrelost se naziva polna zrelost i u to vreme mužjaci i ženke još rastu i razvijaju se težeći da dostignu priplodnu zrelost. Pod priplodnom zrelošću podrazumeva se starost jedinke kada ona dostigne oblik koji je karakterističan za rasu.

Imajući to u vidu, psi malih rasa mogu se pariti posle 12 meseci, srednje velikih rasa posle 15 meseci, a psi velikih rasa posle 18 meseci starosti.

OZNAKE: