Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam ženku haskija staru 15 meseci, u poslednjih mesec dana sam primetio da joj oči pojačano krmeljaju, pogotovo ujutru, pa me zanima da li je to neka bezopasna stvar i samo ima veze sa prasinom i polenom, ili je u pitanju neka bakterija. Inače živim na Novom Beogradu, u stanu. Dejan

O: S'obzirom na sve navedene simptome, najverovatnije je da je kod Vašeg psa došlo do pojave  konjunktivitisa tj. zapaljenja sluzokože oka. Prema karakteru nastalog eksudata konjunktivitis može biti kataralni, serozni, sero - mukozni, hemoragični , gnojni, membranozni, ulcerozni i folikularni.

Potrebno je obratiti pažnju na zacrvenjenost oka, otečenost konjuktiva, iscedak, žmirkanje ili držanje oka zatvorenim, povremeno češanje šapom.

Važno je napomenuti  da konjunktivitis može biti lokalno oboljenje ali i samo jedan od simptoma neke opšte infekcije, pa u svakom slučaju odvedite svog psa na pregled kod veterinara. Veterinar će na osnovu kliničkog pregleda odrediti uzrok nastalog problema i propisati odgovarajuću terapiju.

OZNAKE: