Odgovara:
Miloš Lukić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam Sibirskog Haskija starog 4 meseca, pa me interesuje kada bi trebalo da se počne sa dresurom? U principu, ono što očekujem od njega da zna je da ne jede ništa sa zemlje/dvorišta, da ne jede ono što mu drugi daju tj.  da uzima hranu isključivo od mene i ukućana, da sedne, legne, dodje kada ga zovnem, odreaguje na komandu "Fuj",  ide uz nogu u toku šetnje. Da li to mogu sama da uradim ili mi je potrebna stručna pomoć dresera? Unapred zahvalna. Mara Martinović

O: Sa vaspitanjem pasa treba započeti u prvim mesecima života, a cilj je naučiti štene osnovama prihvatljivog ponašanja u zajednici kojoj pripada.

Sa dresurom bi trebalo početi u uzrastu od 8 do 10 meseci. Sa psom  pre svega treba savladati osnovne vežbe poslušnosti (dođi, sedni, lezi, čekaj), zatimih nadograditi vežbom hodanja uz nogu.

U dresuri se koriste metode nagrade i kazne. Kazna ili nagrada treba da slede neposredno nakon izvršenog jer jedino tako će pas stvarati uslovne reflekse kojima ćete moći da upravljate. Uvek treba pokušati sa pozitivnim podsticajima, a samo izuzetno može se koristiti i kazna. Vežbe bi trebale da budu  kratke (30 min), a treba ih ponavljati dovoljno dugo dok ih pas ne savlada.

Greške u ponašanju i loše navike razviće  se ukoliko se sa psom ne radi,  ako pas ne zadovolji svoju potrebu za mentalnim i fizičkim aktivnostima. Psima je teško da razumeju neke naredbe i sa njima treba uporno i dosledno raditi. Neposlušnost kod psa koja se ne ispravi životinja će koristiti kao prihvatljiv obrazac ponašanja.

Moja preporuka je da psa uključite u neki od programa dresure u kom ćete zajedno sa dreserom proraditi osnovne vežbe poslušnosti   nastaviti da ih  svakodnevno vežbati.

Vaš pas je mlad, nemojte dugo čekati jer će sa vremenom biti sve teže ispraviti greške u ponašanju.

OZNAKE: