Povratak

Prvo teranje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam ženkicu stafforda staru  8.5 mjeseci. Ima 27 kg, izrazito mišićava, sa malo sitnijom glavom. Imala je, po mom mišljenju, rano tjeranje, sa oko 6,5 - 7 mjeseci, i trajalo je 14 dana. Problem je što do sada joj još nije spao otok. Nema bolove, nekada se liže, ali u stvari strašno je vesela i razigrana, i nisam primjetio nikada nikakvu razliku u njenom ponašanju, a sa njom provodim makar 7-8 sati dnevno. Obzirom da nemam stručnog veterinara u blizini, molim za savjet, i molim što prije, da znam šta mi je posle raditi.
Unapred zahvalan,
Dusan Vojinović, Pale.

O: Prvo teranje kod pasa se javlja  od 7. do 9. meseca starosti. U kom uzrastu će doći do prvog teranja zavisi od rase, uslova ishrane, genetskih faktora i čitavog niza drugih činilaca.

Na osnovu Vašeg pitanja može se izvesti nekoliko zaključaka, ali podvlačim da u slučaju da imate neke druge sumnje, potrebno je da Vaš veterinar izvrši klinički pregled psa.

Ako je prvo teranje nastupilo pre mesec i po dana, moguće je da je vulva još uvek otekla jer se organizam nalazi u trećoj fazi teranja koja može trajati 60-70 dana i u kojoj dolazi do regresije nastalih promena (uvećana vulva, mlečne žlezde...). Pošto sa to sve dešava, prirodno je da tim delovima tela pas posvećuje više pažnje, instiktivno, što se manifestuje lizanjem.

Ako je "prvo teranje" u slučaju Vašeg psa bilo nešto slično, a ne pravo teranje onda je ono što mu se sada dešava pravo teranje.

Još jedna mogućnost je pojava lažnog teranja, koje se javlja često nekoliko dana po pravom teranju. Nije tako retka pojava, ali ako traje predugo ili se često ponavlja može ukazivati na hormonske disbalanse koji u kasnijem dobu mogu izazvati ozbiljne poremećaje.

Teranja se javljaju 2 puta godišnje, sa tim što mogu biti u razmaku od 4,5 - 6 meseci.

Još je rano za priču o tome ali imajte na umu da je preporučljivo ženke sterilisati negde oko 6. godine starosti da bi se predupredili problemi vezani za teranje i razne komplikacije vezane za genitalni trakt.

U slučaju da se nastale promene ne smire u navedenim rokovima, bez obzira na to koliko Vam je komplikovano, potrudite se da stručno lice, na osnovu kliničkog pregleda, da svoje mišljenje o tome.

Mali savet: kod teranja, kao i graviditeta i porođaja, ženke su osetljivije i ponekad nestrpljivije, neposlušnije, pa u ovim situacijama morate imati razumevanja za svog ljubimca. Kada prođu ove faze, sve se vraća u uobičajeni stil života.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs