Povratak

Društvenost kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Milica Djedovic, DVM


Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Da li je istina da kuniću treba partner, da je mnogo tužan i da ne mžze dugo živiti sam? Hvala
O: Zašto razmisliti o držanju kunića u paru? Svako ko je imao priliku da vidi kuniće u paru, ne treba posebno objašnjavati. Kunići tada najčešće provode vreme zajedno, u čišćenju, "ljubljenju" i igranju. Uvek su jedan uz drugog i najbolji su "lek" u stresnim situacijama (npr. odlazak kod veterinara). Uz sve to, prednost je što jako dobro uče jedan od drugog, pa ih je lakše pripitomiti kad su zajedno. Osim svega toga, kunići su tada manje zavisni od Vas, što, naravno, ne znači da neće želeti i Vašu pažnju.

Idealna situacija je odmah istovremeno nabaviti par kunića, pa ih zajedno dovesti u njihov novi dom. Na taj način ne dolazi do izražavanja teritorijalnost jer ni jedan kunić nije "domaćin". U takvom slučaju, kada se nađu u novoj situaciji, najverovatnije će odmah prihvatiti partnera svoje vrste.

Ako nameravate da nabavite Vašem ljubimcu društvo, prvo je potrebno upoznati kako Vaš kunić reaguje na nove članove porodice. Bitno je da je društven, da nije izraženo teritorijalan, da trenutno nije u ciklusu intezivnog teranja, da prihvata prisutstvo svoje vrste i jedna od najvažnijih stvari - da je zdrav.

Ako ste već dovoljno upoznali svog ljubimca i izabrali mu partnera, tada se pripremite na postepeno upoznavanje. Često se dogodi da se kunići upoznaju mirnim putem, pa da "domaćin" odmah prihvati pridošlicu, ali isto tako često se dogodi i da dođe do tuče, dokazivanja hijerarhije i borbe za teritoriju. Kuniće obično treba pustiti da se izbore za svoje mesto u poretku, ali treba paziti da to dokazivanje ne preraste u žestoku tuču, jer je moguće da dođe do ozbiljnijih međusobnih povreda. Bilo kakvo upoznavanje se radi na strogo kontrolisanom području, gde ćete uvek moći da intervenišete u slučaju da njihov međusobni odnos krene u pogrešnom smeru.

Radi izbegavanja takvih situacija dobro je pratiti neka pravila i dosadašnja iskustva. Isto tako treba znati da kunići loše reaguju na forsiranje i da, ukoliko nikako ne prihvata društvo, onda je najbolje da ih na to ne silite.

Uvek je najbolje imati par različitog pola. Kod takvih je slučajeva najveća šansa da se par iz prvog pokušaja složi. Naravno, u tom slučaju treba odmah razmišljati i o sterilizaciji/kastraciji jer besmisleno je dovoditi partnera kao društvo svom kuniću ako oni ne mogu provoditi vreme zajedno. Dosadašnje iskustvo je pokazalo da je najlakše dovesti ženku mužjaku. U obrnutom slučaju se obično dogodi da ženke budu agresivnije, a muški kunići budu više zainteresovani za novi prostor nego za ženku.

Prilikom stavljanja kunića u grupe potrebno je razmotriti neke bitne faktore. Od esencijalne važnosti je da kunići koji će živeti u grupi budu kompatibilni. Kunići mogu biti agresivni i mešanjem s nepoznatim životinjama (kunićima) mogu prouzrokovati tuče, uz nanošenje manjih ili većih povreda ili retko smrti. Ovo je moguće i pre i nakon dostizanja polne zrelosti. Zrele (odrasle) ženke je moguće "pomiriti", ali je mnogo teže to postići kod odraslih mužjaka, naročito u blizini ženki.

Treba pretpostaviti da će životinje koje nisu odrasle zajedno biti agresivne kada se spoje. Stepen kompatibilnosti životinja u grupi zavisi od faktora poput: vrste, karaktera, genetske povezanosti, starosti, težine, pola, veličine prostora u kojem borave (možda je to čitava soba, a možda samo ogradica), metode uzgoja, rukovanja od strane čoveka, sadržajnost sredine u kojoj borave, blizine i prisutnosti drugog pola. U suštiti, životinje koje će sačinjavati grupu bi trebale biti istog pola, slične veličine i ukoliko je moguće povezane i grupisane od ranih dana svog života, npr. od vremena prestanka dojenja. Važno je stalno pratiti i posmatrati ovakvu "koloniju".

Nadam se da sam Vam pomogao korisnim informacijama, a na Vama je da odlučite da li želite da nabavite novog kunića za Vašeg ljubimca.