Povratak

Drhtanje kod kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Od skoro imam kunića starog 6 meseci, normalno jede i pije ali jako često drhti. Kao da se previse zadiše i ne može se smiriti. Kad ga u tim trenucima mazim osećam da mu srce lupa kao ludo. Moram da napomenem da se ovo ne dešava samo nakon trčanja i igranja, već i dok sedi u svom kavezu i miruje, tako da verovatno nije od umora. Ne znam šta da radim i kako da ga smirim, nekad pomogne dugo maženje, a nekad ni to. Sve ostalo deluje normalno, nisam primetila nikakve druge sumnjive stvari. Da li je moguće da je samo uplašen jer sam mu nova, i ako jeste kako ga mogu smiriti u tim momentima? Hvala puno, pozdrav!
O: Tremor - drhtanje, predstavlja upadljivu, nevoljnu, ritmičnu ili neritmičnu oscilaciju ekstremiteta, glave, trupa ili čitavog tela. Javlja se usled izlaganja organizma niskim temperaturama, pojave straha, bola, primene određenih lekova, trovanja, kao i u sklopu nekog organskog, neurološkog ili psihičkog oboljenja.

Uzroci drhtanja Vašeg ljubimca mogu biti različiti. Vaš ljubimac može biti uplašen ili nervozan, što je pogotovo uobičajeno kod malih ljubimaca, koji znaju na takav način da odreaguju ukoliko se nađu u stanju stresa.
Takođe, uzrok ponašanja Vašeg ljubimca može ležati i u različitim oboljenjima, infekcijama, upalama,...

Moguće je da se radi i o parazitarnoj infekciji. Tako, mali ljubimci mogu se čitavi tresti kada su prisutni paraziti u ušnom kanalu (npr. grinje). Ovi paraziti buše kanaliće u koži ljubimca i stvaraju mu nelagodan osećaj i svrab. Tipični simptomi koji prate ovaj problem obuhvataju gubitak krzna, pogotovo oko ušiju, crvenilo kože ušiju, iscedak smeđe boje u unutrašnjosti ušnog kanala, ...

Također, moguće je da je ponašanje Vašeg ljubimca uzrokovano moždanim poremećajima različite etiologije.

U svakom slučaju, kako mi je na ovakav način nemoguće odreditu tačan uzrok ponašanja Vašeg ljubimca, savetujem Vam da što pre odvedete svog ljubimca kod veterinara, kako bi isti mogao da proceni trenutnu situaciju, odnosno, da Vam odgovori na pitanja.

Najbolje je da veterinar temeljno pregleda kunića, pa se tek na osnovu toga može reći da li postoji neki poremećaj i šta je u pitanju.

O pripitomljavanju plašljivog hrčka pisali smo opširno u tekstu Pripitomljavanje plašljivog kunića.