Povratak

Pripitomljavanje kanadske veverice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Imamo kanadsku vevericu staru 5 meseci i već dva meseca je kod nas. Svaki dan joj dajemo razno voće, hrane i vode ima neprekidno, puštamo je svaki dan iz kaveza da se istrči, vikendom čak bude napolju veći deo dana. Međutim još uvek beži od nas, priđe bojažljivo i odmah pobegne, da se mazi ne dozvoljava nikako. Koji je najbolji način za pripitomljavanje ove slatke životinjice i koliko vremena otprilike treba? Hvala vam !
O: Kanadska veverica potiče iz travnatih prerija SAD-a, Azije i Kanade. Pripada mnogobrojnoj porodici glodara familija Sciuridae. Vrlo su živahne i umiljate životinje. Narastu oko 25 centimetara. Životni vek im je između 5 - 8 godina, a žive u podzemnim rovovima blizu stenja, srušenih debala ili ograda. Potrebno im je pružiti jako puno ljubavi, vremena i strpljenja da bi se lakše i brže navikli na vlasnika.

Potreban im je veliki kavez, međutim isto tako vole da provode vreme kao i drugi kućni ljubimci izvan kaveza. Neke veverice vole društvo, a neke u određeno doba godine počnu da izbegavaju društvo i to Vam poručuje na način da Vas grize. U vreme polnog žara (teranja) sklone su agresivnom ponašanju. Do promene ponašanja takođe mogu dovesti nagle promene ambijenta. Grickanje ruke može biti instiktivna reakcija koja je povezana sa istraživačkim duhom ovih životinja ili pojava kada se one oslobađaju stresa.

Vevericu pokušajte da umiriti tako što ćete je lagano lupkati po nosu u trenutku kada procenite da bi Vas napala. Ako je Vaš ljubimac zaigran, uzima hranu i vodu nemate razloga za zabrinutost. Svakako joj ponudite nešto od pribora za glodanje, verovatno će nešto od toga prihvatiti, a kroz izvesno vreme će se opustiti i smiriti. Ne postoji tačno određeno vreme za koje se veverica može pripiromiti, jer to pre svega zavisi od jedinke i njenog karaktera.