Povratak

Hrčak gricka rešetke kaveza

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Nikola Misic, DVM


Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.
Pet centar, Senatandrejski put 11 (BIG), Novi Sad

P: Imam hrčka već skoro godinu dana, ima lep kavez, dobru negu, raznu hranu i čini mi se da je jede. I vodu pije, ali ne tako mnogo. Počeo je da krize rešetke kaveza pre nekih 4 meseca. Nije ni zvuk toliko bitan, već se po malo brinem za njega. Sve sam forume i sajtove pročitala, ali opet me je strah. Šta da radim, razmišljala sam da stavim neku maramu ili nešto da može to da gricka. Hvala unapred! Nevena
O: Hrčak je životinjica koja je aktivnija noću. Danju oni uglavnom miruju i spavaju. Hrčci su glodari i njihovi sekutići rastu tokom čitavog života. U prirodi se ove životinje njima intenzivno služe, pa se oni troše i skraćuju ravnomerno. Iz tih razloga oni imaju potrebu da stalno nešto grickaju.

Zato bi hrčcima koji žive kao kućni ljubimci, u kavez trebalo postaviti mineralni kamen i grančice (najbolje grančice jabuke) ili specijalna drvca za glodare koja možete kupiti kod nas u Pet centru. Na taj način se sprečava njihovo prerastanje, održava optimalna dužina zuba, a i ne proizvode zvukove koji nastaju prilikom grickanja rešetki kaveza.

Ako se desi da se zubi nepravilno troše i prerastaju, potrebno ih je skraćivati. Ovi zahvati se obavljaju u veterinarskoj ambulanti i za životinje nisu bolni.

Ukoliko i posle stavljanja grančica i mineralnog kamena hrčak nastavi da intenzivno, kako kažete, gricka rešetke i proizvodi zvukove, jedino rešenje koje je moguće je da ga premestite u drugi životni prostor (umesto kaveza to može da bude i stakleni terarijum ili plastični kavez).

Ipak, verujem da će se Vaš problem rešiti kada svojem ljubimcu osigurate "grickalice" na koje će moći da troši svoje zubiće.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs