Povratak

Razmnožavanje ježa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Kada je afrički patuljasti jež polno zreo, odnosno koliko ženka treba da bude stara da bi se parila? Slavica
O: Što se reproduktivnog života afričkog patuljastog ježa tiče, razmnožavanje u zatočeništvu može biti problematično prvenstveno zbog solitarnog karaktera ovih ježića. Naime, vrlo su teritorijalni pa se uopšteno smatra da ne možemo osigurati toliko velik kavez koji će zadovoljiti potrebe ove životinjice za prostorom tokom parenja. U sezoni parenja poželjno ih je, a obično to i sami pokazuju, razdvojiti 24-48 sati nakon kopulacije.

Afrički patuljasti ježevi polno su zreli u starosti od oko godinu dana. Mužjake je od ženki lako razlikovati s obzirom kako je kod njih penis vrlo dobro definisan.

Parenje je najbolje pokušati u kavezu u kojem boravi ženka i svakako bi bilo poželjno biti na oprezu kada ih smeštate zajedno kako bi se moglo na vreme reagovati razdvajanjem ukoliko dođe do međusobne agresivnosti. Kavez je poželjno smestiti na tiho i mirno mesto zaštićeno do glasnih zvukova i pokreta, a u svrhu redukcije stresa prilikom parenja.

Vreme parenja nije po pravilu moguće tačno predvideti, a preporučuje se stavljanje mužjaka u kavez ženke i posmatranja reakcije. Kod afričkih patuljastih ježeva zabeleženo je jedinstveno udvaranje: mužjak kruži oko ženke istovremeno proizvodeći različite zvukove pokušavajući je osvojiti dok se ženka pravi hladnom. Kada ženka konačno prihvata mužjaka, podiže svoje bodlje, a u trenutku kada poskoči ili poskakuje, a telo joj vibrira spremna je za kopulaciju.

Kako sam pre spomenula, nakon 48 sati bi ih trebalo razdvojiti, a ukoliko niste sigurni u kopulaciju može se ponovno pokušati sa stavljanjem u isti kavez nakon nekoliko dana. Svaki puta kad se stave zajedno u kavez treba zapisati datum. Naime, graviditet kodu afričkog patuljastog ježa u proseku traje 30-40 dana, pa ako se mužjak stavi ženki u vreme okota velika je verovatnoća kanibalizma prema mladima kao posledica njihovog instinkta.

Nakon kopulacije mogu se uvideti promene na ženki. Ukoliko je gravidna uočavaju se promene na abdomenu, a ujedno i povećanje obima bradavica. U tom slučaju, kada se primete prve promene na ženki, poželjno je pripremiti mesto za okot i mladunce smeštanjem drvene ili plastične kutije za gnezdo na mirno i zamračeno mesto. U kutiju se stavi sena ili vata za gnezdo kako bi se sačuvala toplota i osigurala provetrenost prostora.

S približavanjem vremena okota redukujte kontakte sa budućom majkom, a nakon okota nemojte dirati mlade jer će ih u tom slučaju majka odbaciti. Osim toga, majku nemojte uznemiravati više nego je potrebno, odnosno jedino menjati vodu i hranu svakodnevno. U starosti od tri nedelje, mladunci počinju da izlaze van gnezda i istražuju okolinu oko sebe. U toj starosti uopšteno ne liče na svoje roditelje, sa nekoliko su mekih bodlji na telu, a tek u starosti od 30-35 dana počinju se pojavljivati trajne bodlje.

Mali ježići rađaju se slepi, a progledaju u starosti od 10-18 dana. Obično se odbijaju od sisanja u dobi od dva meseca. Mladi ostaju sa majkom sve do onog trenutka dok u potpunosti samostalno ne jedu čvrstu hranu. U tom trenutku se istovremeno čuva majčina teritorijalnost i teranje mladih od sebe što se ne pripisuje osobini loše majke, već njihovom normalnom prirodnom ponašanju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs