Povratak

Paraliza zadnjih nogu kod kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Imamo malog zeku bio je super živahan i zdrav! Ali evo već dva dana ne može na zadnje noge, imam osjećaj kao da mu ne funkcionišu mišići od grudnog koša pa na dole. Nogama ovako ponekad miče ali ne može ni da ustane niti da se pomjeri! Prvi dan se vukao a sada ništa. Koliko može ta paraliza da potraje? I da li postoji neki lek ili pomoć? Pozdrav
O: Kod kunića se relativno često javljaju problemi u vezi sa promenama na lumbalnom delu kičmene moždine. S obzirom da je to pozicija na kojoj su leđa najizloženija različitim uticajima, upravo tu se pojavljuju deformacije ili oštećenja. Pri tome životinja pokazuje znakove pareze i paralize zadnjih ekstremiteta.

Kod kunića srednjeg i starijeg uzrasta javljaju se spondiloza lumbalnog dela kičme. Zbog umanjene pokretljivosti kičme i pritiska na nerve životinja postaje manje pokretna, a bol može postati posebno jaka, pa se kunić slabo kreće.

Mehaničke povrede kičme, kao i leđne moždine, različite etiologije takođe su uzrok ovom stanju. Takve povrede nastaju pri igri, krivom doskoku ili padu životinje.

Spastična spinalna paraliza je oboljenje za koje je tipično da obolela životinja vuče za sobom zadnje noge. Usne i uši su pri tome obešene, a životinja ne uzima hranu i vodu. Izlučivanje mokraće i izmeta je nekontrolisano. Uzrok ovom oboljenju nije poznat, ali se pretpostavlja da je reč o deficitu pojedinih nutrijenata.

Kuniću bi svakako trebalo snimiti kičmu (rtg), prehranu obogatiti vitaminsko mineralnim dodatkom za glodare, a po tačno postavljenoj djagnozi veterinar će propisati i dalju terapiju.

O povredi zadnjih nogu kod kunića pisali smo u tekstovima Povreda zadnjih nogu kod kunića i Paraliza zadnjeg dela teka kunića/Povreda kičme.