Povratak

Izraslina na vilici kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Patuljasti zec ima izraslinu ili apsces na donjoj vilici! Pomoć! Pozdrav
O: Oteklina koju spominjete može biti različite etiologije: od povećanog limfnog čvora, hematoma (novonastale šupljine ispunjene krvlju), apscesa (novonastale šupljine ispunjene gnojem), tumora i ciste... Tek se pregledom može ustanoviti tačna dijagnoza.

Kod kunića su česti potkožni apscesi koji nastaju najčešće kao rezultat trauma, tj. rana ili sekundarno zbog bakterijske infekcije korena zuba, stranih tela u ustima i upale gornjih disajnih puteva. Obično se uzrok ne može tačno odrediti. Apscesi su mekane formirane otekline koje postepeno rastu tokom par dana, a mogu nastati bilo gde u telu. Apscesi su novonastale šupljine koje su ispunjene gnojem.

Kunići sa apscesom mogu biti dobrog opšteg stanja, ali se može razviti gubitak apetita i mršavljenje. Dijagnostikuje se palpacijom otekline i pregledom usne šupljine.

Ciste su jednostavne džepaste šupljine koje se razvijaju unutar kože.

Hematomi su takođe šupljine, ispunjene krvlju, a posledica su oštećenja krvnih nerava (najčešće nakon traume).

Tumorozne tvorevine mogu biti prisutne na spoljašnjim delovima tela i unutar organizma, a leče se hiruškim putem.

Stoga Vam svakako preporučujem posetu veterinaru, kako bi se napravio potpuniji dijagnostički postupak i tačna dijagnoza. Potrebno je pregledati i opipati izraslinu, pa prema nalazu preporučiti odgovarajuću terapiju.