Povratak

Bolest mokrog repa/Wet tail disses

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Bojana Vucetic Covilo, DVM


Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam hrčka starog dve godine. Primetila sam promene u ponašanju, proliv sa krvi, malaksalost. Svi simptomi se podudaraju sa Wet Tail-om. Da li možete da mi preporučite koji antibiotik i probiotik da uzmem i kako da mu dajem? Nisam u mogućnosti da odem kod veterinara. Hvala puno unapred. Valentina
O: "Wet tail" je crevna bolest mladih hrčaka koja gotovo uvek završava smrću. Glavni simptom bolesti je proliv i oboleli hrčak zbog toga ima mokar i zaprljan rep. Bolest uzrokuje bakterija Lawsonia intracellularis. Bolest nije zoonoza (ne prenosi se na ljude). Najčešće su zahvaćeni hrčci od odbića pa do 3-6 nedelja starosti, ali mogu oboleti i starije jedinke. Bolest se leči antibioticima i nadoknađivanjem izgubljene tečnosti, pa hrčka treba držati na čistom i toplom. Nažalost, i uz pravovremenu terapiju večina hrčaka uginjava od ove bolesti i to 48 sati nakon ispoljavanja prvih simptoma bolesti.

Bitno je hrčku održavati kavez čistim i čistiti je 1-2 puta nedeljno, svakodnevno davati svežu vodu i hranu. Na održanje zdravlja i vitalnost utiče i dodavanje vit-min. dodataka u vodu, takođe omogućiti svakodnevno trošenje zuba davanjem tvrdih i drvenih predmeta za glodanje.

Hrčak po pravilu mokri u jedan ćošak, a nuždu obavlja po čitavom kavezu i vrlo retko ima izuzetaka. Naučiti hrčka da obavlja nuždu na jedno mesto nije moguće jer on u stvari na taj način i obeležava teritoriju. Ako mokri po čitavom kavezu verovatno se radi o inkontinenciji (nekontrolisano ispuštanje urina/stolice) što se može javiti kod starijih jedinki.

O prolivu kod hrčka pisali smo u tekstovima Krvarenje iz vaginalnog/analnog otvora kod hrčka i Proliv i slaba aktivnost hrčka/Mogući uzroci i terapija.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs