Povratak

Podloga za kavez morskog praseta

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Bojana Vučetić Čoviilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imamo morsko prase i godinu dana smo mu kao podlogu za kavez koristili prirodnu drvenu piljevinu. Nismo imali nikakvih problema. Sada razmišljamo da zbog teže nabavke piljevine pređemo na korišćenje podloge od peleta. Da li znate, da li morskom prasetu može da smeta korišćenje peleti od presovanih stabljika pšenice i žitarica? Na sajtu proizvođača piše da je neškodljiva za male životinje ali se ne precizira da li je za morske prasiće. Da li smatrate da prostirka/podloga od presovane slame žitarica nije dovoljno efikasna za upijanje urina? Malo se bojim da bi je možda prase jelo. Molim Vas za savet. Hvala i pozdrav, Vladimir
O: Najbolji i najčešće korišten materijal za podlogu u kavez morskog praseta je upravo piljevina zbog njene velike moći upijanja. Morski prasići su životinje koje dosta mokre i ono najvažnije je da im je kavez stalno suv. Važno je da je piljevina od drveta koje nije hemijski tretirano.

Od drugih izbora za podlogu postoje drvene strugotine tj. pelet, koje moraju biti od mekanog drveta, međutim njihova moć upijanja je nešto manja. Slama kao podloga u svom izvornom obliku vrlo slabo upija i postoji opasnost povrede osetljivih očiju morskog praseta od tvrđih i oštrijih vlakana. Papir u celini ili u komadićima je ugodan i topao, pogotovo za mesto gde spavaju, međutim morski prasići vole da ga grickaju što nije preporučljivo, a i opet izgleda dosta neuredno. 

Slama je jedna od prirodnijih varijanti podloga za domaće životinje. Bogata je vlaknima koja imaju sposobnost upijanja tečnosti, bilo da se radi o vodi ili urinu, a pored toga je i dobra izolacija, dajući ljubimcu osećaj prijatnosti. Dobra strana slame jeste njena pristupačnost, kako u smislu nabavke tako i sa ekonomskog stanovišta. Međutim slama kao podloga koja se sastoji od presovanih stabljika suvih žitarica može da praši što na neki način može da ugrozi zdravlje Vašeg ljubimca, izazivajući ponekad, kod posebno osetljivih vrsta i alergijske reakcije kako na koži tako i na konjuktivama.

U našoj ponudi možete pronaći Versele Laga briketiranu piljevinu za glodare Cubbeto Wood koja jako dobro upija.

Najbitnije je da podloga uvek bude čista, suva, redovno menjana kako bi se izbegle dosta česte ranice na stopalima u obliku čira (tzv. boomblefoot ili bumbarova noga) koje nastaju zbog grube, mokre, urinom natopljene stelje.

Ako se pojave nuspojave kao što su kijanje, češkanje i crvenilo promenite podlogu kako biste proverili da li je možda ona uzrok i probajte s nekom drugom.