Povratak

Veverica pojela adama/Otrovne biljke za vevericu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam sibirsku vevericu koja je jutros gricnula malo adama, ima dve godine, danas u toku dana se ponašala najnormalnije. Da li joj se može nešto desiti? Pozdrav, Miloš

O: Postoji niz otrovnih biljaka koje bi mogle naškoditi Vašoj veverici, poput difenbahije, naprstka, ljiljana, imele, ljute koprive, dature, sve vrste cvetnih lukovica, filadendrona, azaleje, božićne zvezde, kukute, bršljana, oleandara, rododendrona, glicinije, tise, ali i mnoge druge.

Ukoliko sumnjate da posedujete sobno bilje koje bi moglo da naškodi Vašem ljubimcu, možete ga podići na neko mesta gde ga ne može dohvatiti ili ga potpuno uklonite iz prostorije. Ove radoznale životinjice sposobne su i za penjanje, pa je još bolje opasne biljke obesiti za strop ili smestiti na visoke police. Pažnju treba obratiti i na eventualno otpalo lišće i na biljke puzavice. Ukoliko Vaš ljubimac ima pristup dvorištu treba dobro pregledati koje biljke rastu u njemu.

Trovanje otrovnim biljem kod kunića ispoljava se različitim simptomima kao što su: slinjenje, proliv, različite kožne alergijske reakcije, srčane i disajne smetnje, nekoordinisano kretanje, ekscitacija, a mogu dovesti i do trajnih oštećenja unutrašnjih organa, posebno bubrega.

Adam jeste otrovna biljka i najotrovniji je njegov sok kojeg u gornjim delovima lista nema u velikoj količini. U svakom slučaju, bilo bi poželjno da ne puštate vevericu u prostoriju u kojoj se nalazi ova biljka.

Simptomi trovanja otrovnim biljkama se u najvećem broju slučajeva ispoljavaju naglo i dramatično, obično istog dana ili najkasnije za 48 sati.

Ukoliko niste do sada primetili bilo kakve simptome trovanja kod ljubimca predpostavljam da je ipak pojeo količinu koja mu nije naškodila.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs