Povratak

Feretka (afrički tvor)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Zanimaju me sve o uslovima držanja feretki, čime se one hrane, da li smrde, kako da postupan sa njom. Uskoro dolazi jedna u naš dom pa smo hteli da pre toga sve pripremimo za nju. Pozdrav i hvala, Aleksandra 
O: Feretka ili kako se još popularno naziva afrički tvor je životinja koja se danas najčešće čuva kao kućni ljubimac, a predstavlja domestifikovanu podvrstu evropskog tvora (Mustela putorius). Pripada klasi sisara (Mammalia) i redu mesojeda (Carnivora), a njen latinski naziv je Mustela putorius furo, mada se danas sve češće primenjuje i Mustela furo. Feretke potiču iz iste porodice (Mustelidae) kao jazavci, vidre, kanadske kune, lasice, divlje feretke, žderavci i tvorovi.

Njihov životni vek iznosi oko 6-8 godina (u nekim slučajevima može biti i do 11-12). Mužjaci su krupniji od ženki (duži i teži). Ženke su dugačke oko 33-35 cm, a teške oko 340 g – 1.20 kg, dok su mužjaci dugački oko 38 - 40 cm, a teški oko 1-1.5 kg ukoliko su sterilisani, a ukoliko nisu, mogu da budu i teži – oko 2 kg (pa i više). Većina feretki vodi poreklo iz Severne Amerike. U Americi feretke imaju status domaćih životinja preko 2000 godina, i sterilišu se u ranom životnom dobu.

Feretke uglavnom spavaju preko dana, i do 18 sati. Prirodno su najaktivnije u sumrak i zoru, ali se često prilagođavaju vreme spavanja i aktivnosti prema svom vlasniku. Vole da se igraju, i veoma su interesantne za posmatranje. Feretke imaju slab vid, ali im je razvijeno čulo mirisa i sluh im je veoma dobar. 

Minimalna veličina kaveza koji bi predstavljao feretkin životni prostor treba da bude 80 x 50 x 60 cm. U kavez osim posude za hranu i vodu, potrebno je staviti i posudu sa posipom za mačke, za obavljanje nužde. Feretke su pametne životinje i možete ih naučiti da nuždu obavljaju kao i mace u posebnu posudu za to namenjenu - WC. U ponudi Pet centra možete pronaći različite vrste posipa za mačke, a možete upotrebiti i piljevinu ili univerzalne posipe poput Cat’s best posipa za mačke i male životinje.

Što se tiče mirisa feretki, prisutan je diskretan mošusni miris koji nije previše napadan. Ovaj mošusni miris potiče iz njihovih lojnih žlezda i prisutan je bez obzira da li su sterilisane ili ne. Preporučuje se povremeno kupanje, ali ne prečesto, jer se može pogoršati situacija s obzirom da će koža postati suva i lojne žlezde će proizvoditi više masnoće kako bi sprečile da se koža isušuje. U ponudi Pet centra možete naći šampon za kupanje feretki koji je blag i ne isušuje kožu Biogance My ferret, šampon za feretke.

Feretke takođe poseduju žlezde slične onima kod tvorova koje ispuštaju sadržaj istih kada se osete ugroženo. Međutim, kod feretki ove žlezde imaju znatno umereniju sekreciju, a neprijatan miris se brzo rasipa i nestaje. U Americi se prilikom sterilizacije vrši i uklanjanje ovih žlezda. 

Više informacija o afričkom tvoru pisala je koleginica Ana Jovanović, dr. vet. med., u tekstu koji glasi Afrički tvor – dimenzije kaveza, teritorijalnost i pripitomljavanje.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs