Povratak

Mirovanje sibirske veverice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Senatandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam mušku sibirsku vevericu staru oko godinu i po dana i odjednom je počela da spava po ceo dan i noć. Pre je bio baš miran ali sada da bi ga pustila potrebno je da ga ja vadim iz kućice, pa dok se ne razbudi miran je mada posle pobegne. Zabrinuta sam zbog toga pa možete li mi reći da li je to zbog sezone parenja ili nečeg drugog. Hvala unapred. Tatjana
O: Sibirska veverica je životinja koja generalno voli da spava, a najaktivnija je u satima nakon izlaska sunca i u satima pre zalaska sunca, dok noću spavaju. U prirodi sibirska veverica u toku zimskih meseci ulazi u stanje smanjene aktivnosti zvano torpor, sa povremenim buđenjem, najviše radi uzimanja hrane koju je skupila za zimu. 

Kada se drže kao kućni ljubimci, njihov organizam se orijentiše prema toplotnom i svetlosnom režimu prostora u kojem ga držite. Ove životinje će ući u stanje smanjene aktivnosti ako se smanji temperatura u životnom prostoru ili ako je ishrana neadekvatna, pa proverite da tu nije bilo možda nekih promena.

Nažalost, jedini način da proverite da li je Vaš ljubimac optimalnog zdravstvenog stanja je da ga odvedete do veterinarske ambulante, radi kliničkog pregleda i procene opšteg stanja.