Povratak

Trovanje kućnim biljakama

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 

Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Senatandrejski put 11, Novi Sad

P: Morsko prase je pre 15ak minuta pojelo list biljke zamija za koju kažu da je otrovna. Šta da radimo i kako da prepoznamo da li je dobro? Srdačan pozdrav. Tatjana
O: Postoji niz otrovnih biljaka koje bi mogle da naškode Vašem morskom prasetu. Samo neke od njih su: difenbahija, naprstak, ljiljan, imela, ljuta kopriva, bunika, sve vrste cvetnih lukovica, filadendron, azaleja, božićna zvezda, kukuta, bršljen, oleandar, rododendron, glicinija, tisa, ali i mnoge druge.

Zamija (Zamioculcas zamiifolia) je zimzelena biljka koja vodi poreklo iz istočne Afrike. Odrasla biljka može da dostigne visinu do jednog metra. Odlikuje se mesnatim malim i glatkim zelenim listovima. Zamija je poznata i kao biljka novca i vrlo je popularno sobno cveće. Laka je za gajenje i dovoljna joj je tek osnovna nega. Zamija je otrovna biljka i dolazi do trovanja ako se slučajno proguta neki njen deo. Držite ovu biljku van domašaja dece i kućnih ljubimaca.

Trovanje otrovnim biljem kod glodara može se ispoljiti različitim simptomima kao što su: slinjenje, proliv, različite kožne alergijske reakcije, srčane i disajne smetnje, nekoordinisano kretanje, preterano uzbuđenje, a mogu dovesti i do trajnih oštećenja unutrašnjih organa, posebno bubrega.

Trovanje biljem vrlo lako može ostati nezapaženo sve dok ne bude prekasno. Stoga, ne podcenjujte bilo kakve simptome koje primetite nakon što je Vaš ljubimac sažvakao ili progutao neke od biljaka, već odmah potražite pomoć veterinara.

Najbolje je sve potencijalno otrovne biljke po ljubimca podignete na neko od mesta gde ne možete dohvatiti ili potpuno ukloniti iz prostorije. Ove radoznale životinjice sposobne su da dođu do ovakvih biljaka penjanjem pa je još bolje "sumnjivo" bilje zakačiti za strop ili smestiti na visoke police. Pažnju treba obratiti i na otpalo lišće kao i na biljke puzavice. Ukoliko Vaše morsko prase ima pristup dvorištu, takođe treba dobro pregledati koje biljke rastu u njemu.