Povratak

Grickanje predmeta/Noćne aktivnosti i igračke za hrčka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 

Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Senatandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam hrčka koji je star oko 9 meseci i toliko je aktivan da čim padne mrak on se odmah penje na dve noge i hoće napolje iz akvarijuma, kupili smo mu i kavez ali neće da bude u njemu, odmah krene da ga gricka, toliko da postane naporan. Stavili smo mu drvce da gricka ali mu nije interesantno. Ne znam zašto to radi. Imao je i točak ali ga je "pojeo" pošto je plastičan. Sve što je imao od plastike u kavezu je pojeo. Vadimo ga i napolje da šeta po stanu ali ne u kugli, pošto je i nju pojeo, nego ovako. I stalno mi deluje kao da hoće da beži. Da li je normalno sve to što radi? Nikada do sada nisam imala hrčka pa ne znam. Hvala na odgovoru.
O: Glodarama je grickanje prirodna potreba, a postaju još agresivniji kada shvate da postoji način da izađu iz kaveza.

Vaš kunić je zanimaciju našao u grickanju kaveza, i to radi najpre iz dosade. Neophodno je da mu skrenete pažnju grickanja stvari, tako što ćete mu postaviti police ili grane po kavezu. Na različita mesta stavljajte sveže voće i povrće, kako bi se zainteresovao za šetnju i zabavio na taj način.

Svaki put kada se bude šetao po stanu, a sam se vratio u svoj kavez, nagradite ga ukusnom poslasticom. Vremenom će naučiti da je okolina u kojoj boravi zanimljivija od predmeta u kavezu. Posebno je problem što su u pitanju plastični delovi koji mogu biti u određenoj količini otrovni za životinje, pa nastojte da koristite igračke od prirodnih materijala.

Za hrčke postoji mnogo pribora kojim se može opremiti njihov kavez. Katkad se takvi predmeti nazivaju igračkama za hrčke, što je neprikladan naziv jer se hrčci zapravo ne igraju. Svoju okolinu istražuju kako bi pronašli hranu ili prikladan materijal za izgradnju gnezda.

Odgovarajućim predmetima koji se stavljaju u kavez podstiče se njihova potreba za istraživanjem i omogućuje im da se više kreću i stiču nova iskustva.

Hrčci koji u svome kavezu imaju točak, za razliku od onih koji ga nemaju, pokazuju manje smetnji u ponašanju, muskulatura im je bolje razvijena i zdraviji su.

Točak za hrčka mora zadovoljti određena pravila. Točkovi za zlatne hrčke ne smeju biti prečnika manjeg od 25 cm, za patuljaste hrčke ne manji od 20 cm. Širina površine za trčanje mora biti oko 8 cm, a jedna strana točka mora biti zatvorena.

Važno je i da točak nije previsoko postavljen, tj. da kavez nije prenizak jer onda hrčak može da se uvuče između koluta i plafona kaveza. Ako je tu dovoljno prostora, hrčak će nakon što se popne na kolut jednostavno skliznuti s druge strane s njega dole.

Nadam se da će vam ovi saveti pomoći da „umirite“ vašeg hrčka i odviknete ga od glodanja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs