Povratak

Pripitomljavanje afričkog ježa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Kupila sam afričkog ježa pre tri četiri mesaca i u zadnje vreme je nemiran i to bas jako. Šta da radim? Marisa
O: Afrički patuljasti jež izuzetno je simpatičan i nezahtevan kućni ljubimac koji preko dana većinu vremena spava, a aktivan postaje tek uveče. Kako su noćne životinje, tek uveče postaju aktivni.

Na ljude prvo reaguraju odbrambeno - sklupčaju se i ispuštaju zvuk sličan šištanju - ali mogu se pripitomiti nakon što se naviknu na miris vlasnika. Ježa treba uzimati opranim rukama kako bi se navikao na vlasnikov miris. Kada jež počne da vas prepoznaje po mirisu, izbegavajte da nosite rukavice prilikom ophođenja sa njim, a isto tako i kreme za ruke ili druge jače mirise. Ježevi raspoznaju i vlasnikov glas pa je dobro da im se stalno priča.

Svakoj životinji treba određeno vreme za prilagođavanje na nove uslove u kojima živi, tako da je u prvim danima nabavke sasvim normalna pojava da se još uvek boji i ne koristi sve pogodnosti novog stambenog prostora. Bitno je izgraditi međusobno poverenje kako bi se životinja osećala sigurnom, a za to je potrebno vremena i strpljenja.

Preduslovi što bržeg prilagođavanja ježića je pažljivo ophođenje sa njim. Naime, većina ježića ne voli maženje, ali isto takva većina dozvoljava da se uzmaju u ruke, a s vremenom se bez problema penju i na rame i sl. Svaki put kad ga uzimate u ruke činite to vrlo nežno i polako, da se ne uplaši.

Naravno, u početku je normalno da se pri svakom uzimanju u ruke sklupča, međutim ježevi se obično već nakon nekoliko minuta opuste i "odmotaju" kada shvate da vlasnik ne želi da mu učini ništa loše. Ako je jež uporno nepoverljiv možete se poslužiti peškirom prilikom uzimanja u ruku kako bi izbegli bilo kakvu mogućnost da se povredite na njegove bodlje, iako je to vrlo retko.

Svakako se bavite ježićem u predveče, kad je budan jer pospani ježevi znaju da budu nervozni pa je pripitomljavanje znatno otežano. Ujedno, kada se odlučite da ga uzmete u ruke, najpre pokušajte da ga namamite sa omiljenom poslasticom ili, za početak, hranom kojom ga inače hranite. Kada će se osećati ugodno i prići Vam, dopustite mu da ponjuši Vaše ruke kako bi mogao da Vas prepozna i lagano ga obema rukama obuhvatite sa strane. Kada će se jež osećati dovoljno sigurnim (neće se sklupčati ili se sakriti od Vas) podvucite ruke pod njegovo telo i oblikujte rukama "šoljicu" oko njega. Ako se sklupča ponudite mu omiljenu poslasticu ili hranu kako bi ga privolili da se odmota, a samim tim ćete ga naučiti kako je uzimanje u ruku ugodno iskustvo koje će posledično hteti i samostalno da ponavlja.

Međutim ukoliko je Vaš jež vidno uznemiren, što odstupa od normalnog dosadašnjeg ponašanja, moguće je da je u pitanju određeno oboljenje, ali tačnu dijagnozu možete saznati tek nakon posete veterinaru.

Uopšteno o ježu kao kućnom ljubimcu pisala je koleginica Aleksandra Todosijević, dr.vet. med., u tekstu pod naslovom Jež kao kućni ljubimac

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs