Povratak

Agresivnost između hrčaka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Kupili smo dva hrčka muškog pola iz istog legla. Radnica u pet shopu nam nije rekla da ne treba uzimati dva istog pola. Sada je jedan krupniji i često napada ovog drugog i grize ga. Nema krvi ali vide se ujedi i modrice. Jako se brinemo, šta da radimo? Trenutno nismo u mogućnosti da kupimo još jedan kavez. Darja
O: Hrčci su inače prijateljski raspoloženi prema pripadnicima svoje vrste, kao i prema drugim sličnim vrstama.

Hrčak se razmnožava brže od svih ostalih sisara, što je važno umati na umu pri nabavci hrčaka različitog pola s namerom njihova zajedničkog držanja.

Ako u kavezu živi više od jednog hrčka, kavez mora biti veći, najmanje 40cm x 40cm po hrčku, sa odvojenim kućicama za skrivanje za svakog hrčka. Čak i nakon dužeg perioda mirnog suživota dva ili više hrčaka ili nakon parenja, mogu postati nasilni jedan prema drugome. U tom slučaju potrebno je da se drže odvojeno.

Kao i svaki ljubimac, hrčci zahtevaju trening i zabavu kako bi održali svoje psihičko i fizičko zdravlje. Hrčci su aktivni, brzi i spretni i iz tog razloga zahtevaju veliki kavez s mnogo prostora i igračaka kako bi se sprečio razvitak problema uzrokovanih ponašanjem. Obično hrčci sa većim i interesantnijim domom žive duže, a Vama pružaju više zabave. Igračke bi trebalo da podstiču hrčka na istraživanje i korišćenje po volji bez prisiljavanja.

Ponašanje kakvo opisujete je uobičajeno kod hrčaka, a naročito je vidljivo kod posmatranja veće zajednice ovih životinjica. Kao i kod bilo koje druge vrste životinja tako i kod hrčaka postoje različite naravi i karakteri. Većina ih je miroljubiva, međutim ima i jedinki koje stalno provociraju i zadirkuju druge bez ikakvog razloga i tada nastaje konflikt. 

Bacanje na leđa i dizanje nogu u vazduh je obrambena reakcija, hrčci se nameštaju u taj položaj kako bi mogli udarati sa sve četri noge i naravno da ugrizu. Obično se ovakvim izvrtanjem i završava svađa. Na taj način se i uspostavlja dominacija, međutim do problema dolazi kada su obe jedinke "podjednako dominantne" tada može doći do ozbiljnih borbi i međusobnog povređivanja. Ukoliko primetite da svađe postaju učestalije i ako izgleda da će se hrčci povrediti tada savetujem da ih razdvojite.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs