Povratak

Uvećano oko leminga

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam leminga star 4 meseca. Već neko vreme mu je uvećano jedno oko u odnosu na drugo. Od jutros je još veće. Jede normalno i tako se i ponaša. Namazala sam mu mast hloramfenikol i malo se smirilo. Šta je njemu? I kako mu mogu još pomoći? Da li je životno ugrožen? Unapred hvala, Marina
O: Hydrophtalmus (buphtalmus, megalophtalmus) podrazumeva nakupljanje vode u očnoj jabučici (bulbusu). Ispoljava se povećanjem bulbusa pa oko može biti i dvostruko povećano, tzv. volovsko oko. Katkad je rožnjača jako izbočena i povećana. Istovremeno se javlja i luksacija sočiva.

Bolest može biti urođena i stečena. Uzroci su traumatske prirode, zatim iritis i serozni korioitis (periodična upala oka). Uspeh lečenja je neizvestan, a preporučuje se punkcija prednje očne komore.

Tumori orbite (očna šupljina) mogu vidljivo da bujaju kroz otvor kapaka ili rastu zarastajući u bulbub i preostale mekane delove orbite do retrobulbarnog prostora i tada izbijaju na područje očne šupljine kao kuglasti i gomoljasti tumori. Rastući potiskuju bulbus (očnu jabučicu) na stranu ili napred i tako urastaju u okolne kosti. Ovi tumori se mogu uspešno ukloniti samo ako se na vreme otkriju, tj. pre urastanja u kosti.

Exophthalmus (egzoftalmus) ili prolapsus bulbi ili luxatio bulbi naziva se ispupčenje očne jabučice iz orbite (očne šupljine). Često se javlja nakon povreda, udaraca ili je uslovljen otocima i tumorina opisanima na početku teksta. Pojedinačni egzoftalmus se javlja i kao simptom luksacije (iščašenja) donje vilice ili kao simptom Bazedovljeve bolesti, koja je retka kod životinja. Pojačano i ubrzano lučenje hormona štitnjače izaziva poremećaje u organizmu i javlja se bujanje upalno promenjenog vezivnog tkiva u očnoj šupljini i u spoljašnjim očnim mišićima, koji posledično uzrokuju ispupčenje očne jabučice.

Kako biste saznali o čemu se tačno radi kod Vašeg ljubimca i pristupili prikladnoj terapiji morate odvesti leminga kod veterinara kako bi se što pre započelo sa lečenjem.
Više o infekciji oka kod hrčaka pisala je koleginica Aleksandra Todosijević, dr. vet. med., u tekstu pod naslovom Infekcije oka u hrčka.