Povratak

Zec odbija da pije vodu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 

Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Senatandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam patuljastog zeca, koji je živahan, ne pokazuje znake da je bolestan, star je mesec dana, ali vec tri dana slabo pije vodu, brine me zašto, ručka ne odbija hranu ali vodu slabo konzumira. Šta da radim? Milica
O: Iako ga niste videli, verujem da Vaš kunić ipak pije vodu. Tečnost bi mogao da nadoknadi delom iz sveže zelene hrane, ali kako bi ostao živahan i dobrog opšteg stanja svakako bi i tada trebao da pije vodu.

Prema podacima iz literature, dnevna količina vode za kunića iznosi 50 - 100 ml po kilogramu telesne težine. Ovo je okvirna vrednost, a potrebe kunića su veće ako je viša temperatura vazduha, kao i u posebnim stanjima kao što je graviditet ili dojenje.

Preporučujem Vam da kuniću svakodnevno dajete svežu vodu u posudici i u bočici. Iz higijenskih razloga bi bilo bolje da kunić pije iz bočice sa sisaljkom, ali kako niste sigurni da je to savladao ponudite mu i posudicu. Voda u posudici vrlo kratko ostaje čista, jer kunić krećući se u nju ubacuje stelju ili ponekad u njoj vrši nuždu, stoga ga podstičite da pije iz bočice.