Povratak

Pad sa visine i povreda nogu kod kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Mačka je došla povređena, loše se kretala, ali se oporavila, normalno hoda, penje se, skače, ali ima problem sa fekalijama koje ne može da izbaci, dođu do analnog otvora ali nema završni čin, nema kontrolu mokrenja, kad spava, čučne samo iscuri iz nje. Verovatno je neko šutnuo, i došlo je do nekog prekida u nervima, pa me interesuje da li postoji kakav lek, vakcine, operacija koja bi to popravila? Unapred zahvalana, Milica
O:
Uriniranje (mikcija) predstavlja voljnu radnju životinje, pri kojoj se urin evakuiše iz mokraćne bešike putem uretre u spoljašnju sredinu. Životinje uglavnom imaju karakterističan stav koji zauzimaju pri uriniranju.

Kod bolesnih životinja uriniranje može nastati spontano, tj. ne može biti pod kontrolom volje. Neurološki, mikcija predstavlja koordinaciju centralnog nervnog sistema, autonomnog i somatskog.

U zidu bešike se u tankom sloju nalaze glatka mišićna vlakna. U fazi punjenja bešike, mišićna vlakna se rastežu zajedno sa zidom bešike. U jednom momentu, zid bešike je dovoljno razvučen i tada dolazi do nadražaja senzora - nervnih završetaka, koji se nalaze u zidu mokraćne bešike. Oni šalju pelvičnim nervima signal u centar za mikciju u sakralnom delu kičmene moždine , a zatim se ta informacija šalje u mozak-centar za mikciju u mozgu. Životinja zatim traži pogodno mesto, i zauzima karakterističan stav. 

 
Mozak zatim šalje povratnu informaciju, da kičmena moždina može poslati impulse u glatke mišiće bešike  da se kontrahuju i da se opusti sfinkter i mokraća izluči u spoljašnju sredinu. Na taj način se kod zdravih životinja voljno odvija mikcija.  
 
Nevoljno odvijanje mikcije se ogleda u tome što životinja to radi u položajima i/ili situacijama koje nisu karakteristične za vrstu životinje. Tada mozak ne dobija informaciju da je potrebno obaviti mikciju ili životinja nije u stanju to da uradi.
 
Na sličan način je regulisana i defekacija.
 
Sama defekacija zavisi i od motiliteta creva (pokretljivosti creva i sprovođenja crevnog sadržaja u zadnje partije), i ispunjenosti creva sadržajem. U slučajevima oskudne ishrane, proređuje se i defekacija.
 
Iako su centri za defekaciju i mikciju anatomski blizu, voljna kontrola procesa može biti potpuno drugačija u oba slučaja, jer veliku ulogu u obavljanju funkcije imaju i aferentna i eferentna nervna vlakna kojima se prenose impulsi.

Prognozu oporavka Vaše mace u smislu vraćanja osećaja i sposobnost obavljanja nužde, teško je proceniti. Savetovala bih Vam da se obratite Vašem veterinaru radi pregleda i postavljanja dijagnoze. Neurološka oboljenja ponekada imaju duži tok izlečenja, te je neophodno da budete strpljivi i u stalnoj komunikaciji sa Vašim veterinarom. Nadam se da povoljan rezultat neće izostati.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs