Povratak

Vršenje nužde, skraćivanje kandži i miris afričkog patuljastog ježa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Želela bih da kupim jednog afričkog patuljastog ježa pa mi neke stvari oko njega nisu jasne. Da li moraju da mu se skraćuju nokti? Da li opadaju sa njega bodlje (pošto sam negde videla to pa me zanima da li je kod svih ježića to tako). Da li se svi mogu naučiti da vrše nuždu na jednom mestu ili samo neki od njih i da li to rade često u toku dana? Imaju li neprijatan miris kao većina glodara? Izvinjavam se na smetnji. Mina

O: Bodlje kod ježa su preoblikovana dlaka i iznutra su šuplje. Svaka bodlja ima poseban mišić (Musculus arrestor pili) koji upravlja njenim položajem. Kad su ugroženi, ježevi se sklupčaju u kuglu. To zahteva kompleksnu "saradnju" brojnih mišića, između ostalih Musculus caudo-dorsalis koji se proteže od korena repa pa duž leđa i uspravlja bodlje i Musculus sphincter cuculi koji drži zivotinju sklupčanom i tako skriva nezaštićene delove tela, jer pravi ježevi nemaju bodlje na trbuhu, licu i udovima.


O gubitku bodlji kod ježa, koji spada u simptom oboljenja, pisali smo u tekstu Gubitak bodlji kod afričkog ježa.

Ne postoji konkretna dresura za vršenje nužde ježa, ali bi jež svakako mogao naučiti da vrši nuždu u jednom delu kaveza. Takođe, ne bi trebalo dozvoliti ježu da koristi ceo prostor stana za svoje aktivnosti dok se predhodno ne formira navika vršenja nužde u delu kaveza. Savetujem Vas da ježu ne dajete punu slobodu kretanja u stanu dok nije pod nadzorom drugih lica.

Ježevi nisu glodari. Hrane se drugačijom hranom u odnosu na glodare (glodari jedu biljnu hranu bogatu vlaknima, a ježevi jedu pretežno proteinsku hranu - bube, crve itd) , pa samim tim je i miris fecesa drugačiji, ali i po količini manji jer u hrani kojom se hrane nema velika količina vlakana. Miris fecesa nije izražen.


Skraćivanje kanžica je obavezno, kao kod svakog kučnog ljubimca iz razloga što se kandže nedovoljno troše o tlo i prerastaju jer se ne troše. U prirodi, one se same skračuju kretanjem ježa po prirodnom tlu. U zatočeništvu ćete morati da ih skraćujete nekoliko puta godišnje. Savetujem Vam da skraćivanje kandži obavi veterinar.


Dodatne informacije o ježu možete pročitati u tekstovima Jež (Erinaceidae) i Jež kao kućni ljubimac.