Povratak

Angora kunić

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Danas sam dobila na poklon Angorskog zeku, beba je. Zanima me kako treba da se brinem o njemu, imala sam ranije zeke, ali nikada ovu rasu. Hvala unapred. Pozdrav, Jelena

O: Angora kunić je vrsta domaćeg kunića koja se uzgaja zbog svog dugog i mekanog krzna. Angora kunić je jedna od najstarijih vrsta domaćih kunića, koja potiče iz Ankare (Turska), kao i Angora mačka i Angora koza. U 18. veku raste njihova popularnost kao ljubimaca između francuskih plemenića, a kasnije će se proširiti i na druge delove Europe.

Postoji više vrsta angora kunića, kao što su francuski, nemački, divovski, engleski, kineski, finski,... U zavisnosti od vrste, težina im se kreću od 2 kg pa naviše.

Specifičnost ove vrste je krzno koje iziskuje redovno održavanje. Na taj način se sprečava zapetljavanje dlake, odnosno, ingestija dlake i stvaranje kuglica dlake (trihiobezoari) u sistemu za varenje kod ljubimca.

Za držanje se koriste veliki kavezi koji osiguravaju dobru ventilaciju i provetrenost. Naime, angora kunići mogi izdržati različite temperaturne oscilacije, iako im velika temperatura može biti pogubna. Pri temeperaturama koje su veće od 26 C, potrebno bi bilo svog ljubimca hladiti. U tim slučajevima, uzgajivači se najčešće koriste smrznutom vodom u plastičnim bocama, koje se stave u kavez kako bi se kunić mogao ohladiti.

Ostali podaci u vezi sa držanjem i hranjenjem angora kunića isti su kao i za druge kuniće. Takođe, savetuje se i korištenje pojilica za vodu, za razliku od posudica za vodu, kako bi se sprečilo prljanje ili petljanje krzna.

Više o uslovima držanja kunića pisali smo u prethodnim odgovorima koji glase Kunić – higijena, Kunić – uslovim držanja, Ishrana kunića, Ishrana kunića i Kunić.