Povratak

Ishrana hrčka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Dobila sam hrčka na poklon, ali ništa ne znam o ishrani ovih životinja pa ako biste mogli da mi pomognete... Hvala unapred, Sonja

O: Hrčci su vrlo raznovrsni po pitanju ishrane i osnovna hrana su im žitarice i druga biljna hrana uz dodatak dva-tri oraha ili lešnjaka dnevno. Neće odbiti ni vrhove grančica različitih voćki ili leti klasje pšenice. Povremeno obrok treba obogatiti voćem, celerom, šargarepom, zelenom salatom ili kuvanim jajetom. Kako je noćna životinja, najbolje ga je hraniti uveče.
Savetuje se da se izbegava davanje citrusnog voća. U zamenu možete dati bananu, jabuku, lešnike, pirinač, piletinu i naravno kupovnu hranu specijalno namjenjenu hrčcima, koje možete pronaći i u našim prodavnicama.

Koliko god hranili hrčka zelenom hranom važno je reći da u kavezu obavezno mora postojati i posudica sa vodom koja se svakodnevno menja. Suva hrana može biti u kavezu čitav dan dok voće i ostalo neka bude u kavezu izvesno vreme i nakon toga ga izvadite.

Voće koje ne pojede do kraja nakon nekoliko sati izbacite iz kaveza i pazite da sveže voće ne sakuplja u nekom uglu svog kaveza. Ponudite mu da zalihe stvara od sušenog voća ili hrane koju mu kupujete u specijalizovanim prodavnicama.


Neki hrane hrčka u isto vreme svaki dan ili ostave stalnu zalihu hrane u posudici. Hrčci se neće prejesti, ali će često spremiti hranu u svoje "vrećice" i staviti je na skriveno mesto kako bi mogli kasnije da ga pojedu. U prirodi hrčci sakupljaju hranu i nose je u "vrećicama" u usnoj šupljini koju spremaju za zalihu zimi.

U našoj ponudi možete pronaći peletiranu hranu za hrčke proizvođača Brit, Versele Laga i Vitapol, kao i mešavinu semena za hrčke od Miniona, Nutripeta i Vitapola.