Povratak

Suživot hrčka i morskog praseta

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Redovno pratim Vaš sajt i veoma mi se dopada! Imam jedno pitanje i nadam se da ćete odgovoriti na njega u što kraćem roku! Čuvam zlatnog hrčka starog oko 1 godinu u pitanju je mužijak. Uskoro planiram da kupim morsko prase i interesuje me da li hrčak i morsko prase mogu da žive zajedno i da dele jedan prostor?Da li će se tući ili nešto drugo? Hvala Vam unapred! Маrija

О: Zajednički život dve različite vrste je moguć, ali ponekad i dovođenje nove jedinke iste vrste može da bude problematično. Izraženo je suparništvo i dokazivanje dominacije. U principu, možete ih spojiti, ali morate biti svesni činjenice da hrčak ima drugačije potrebe od morskog praseta što se tiče ishrane i držanja.


Zbog toga im je potrebno obezbediti te uslove i potrebno je da ih držite odvojene, jer nije preporučljivo držati u istom kavezu hrčka i morsko prase.

Hrčci su teritorijalni i ne trpe nikakvo društvo, a ponašanje u tom slučaju im je veoma agresivno i nasilno.

Ovo znači da bi na početku obavezno treba nadzirati njihovo druženje i kontakt, tako što ćete staviti njihove kaveze dovoljno blizu kako bi se upoznali, ali dovoljnoj daleko da ne dođe do sukoba.

Osim toga, hrčci su i noću aktivni, a danju uglavnom spavaju, što nije slučaj kod morskog praseta.


Ishrana im se takođe razlikuje jer morski prasići pretežno jedu povrće i seno, a hrčci semenke i orašaste plodove.


Morski prasići su ljubimci za čitavu porodicu i najviše vole male grupe od 2-3 ženke i jednog mužjaka, dok hrčci vole da budu sami i ne trpe društvo ni drugih hrčaka.


Zbog toga, moraćete da morsko prase i hrčka držate u odvojenim kavezima, ali i da im i tada povremeno omogućite kontakt na neutralnom terenu u cilju zbližavaja, uz Vaš stalni nadzor za početak.

Želim Vam puno uspeha u zbližavanju ovih ljubimaca.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs