Povratak

Progutano strano telo u digestivnom traktu kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam hrčka po imenu Licko. Ali moj brat ga ne volo i ubacio mu je kesu i traku u kavez. Licko je to nažalost pojeo. Brine me njegovo zdravlje. Molim vas da mi što pre odgovorite. Slavko

О: Progutano strano telo može često dugo da ostane u želucu, a da ne uzrokuje uočljive simptome bolesti, dok u drugim slučajevima može uzrokovati gubitak apetita i mršavljenje.
Dijagnoza se postavlja rengenskom pretragom sa ili bez kontrasnog sredstva.

Strana tela koja iz želuca dospevaju u crevo mogu dovesti do začepljenja creva, pa se tada javlja krvavi proliv, nekroza (odumiranje tkiva) creva, peritonitis (upala potrbušnog mišića), paraliza creva i egzitus zbog degeneracije srčanog mišića od otrovanja.

Ako smo uvereni da strano telo postoji, a životinja ne pokazuje znakove bolesti, možemo da rešimo situaciju s parafinskim uljem, kako bi strano telo izašlo van prirodnim putem. Ako to ne uspe, preostaje hirurški zahvat.

Kesa i traka u digestivnom traktu hrčka može da utiče na peristaltiku creva i da dovede do uplitanja creva. Ishod zavisi od dužine i kvaliteta, tj. sastava i čvrstoće progutanih predmeta. Vrlo je verovatno da će životinja progutano izbaciti varenjem.

Može doći do začepljenja creva, u zavisnosti od količine progutanog.

Zbog komplikacija koje mogu nastati, a sigurni ste da je do gutanja predmeta došlo, preporučujem da se obratite za pomoć veterinaru koji je upoznat sa lečenjem malih životinja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs