Povratak

Pododermatitis na šapama kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moj zeko ima sore hocks ili kako sam našla na internetu ulcerative pododermatitis. Pišem Vam iz Crne Gore i ovde kod nas nema da se nađu te neke kreme koje preporučuju na internetu. Ja sam onda uzela jod i imam Flogocid i Argedin kremu. Da li je to ok terapija za ovaj problem ili možete da mi preporučite nešto drugo što može da se nabavi kod nas u apotekama? Ja sam pokušala da joj zavezem zavoj ali njoj baš to smeta i ona to bas brzo skine, a ja se ne usuđujem da joj jače stegnem zavoj pa samim tim me interesuje da li ima da se nađe u prodaji ili u veterinarskim ambulantama nešto već dizajnirano za šapice i što može da pomogne u ovom slučaju? Još samo, koliko puta je dovoljno da se šapice mažu da bi se izlečile? Unapred hvala. Tea

O: Na stopalima odraslih kunića se mogu primetiti male, ogoljene, svetloružičaste promene na vrhovima peta, prekrivene dlakom - to je normalna pojava.


Kunić u prirodi provodi mnogo vremena krećući se po zemlji i travi. Pri tome se nokti zabijaju u zemlju, a celo stopalo dodiruje tlo i smanjuje se pritisak na pojedine delove stopala.

Tvrde podloge na kojima kunići borave u stanovima i kućama onemogućavaju noktima da se zabiju u tlo, pa prednji deo stopala ostaje izdignut, a veći deo težine prebacuje na skočne zglobove, izazivajući probleme poput bradavica, žuljeva pa i rana.

Kunić kojem je onemogućeno skakutanje, neće moći da menja pritisak na skočne zglobove, a isto tako i stariji i gojazni kunići. Ukoliko je podloga na kojoj kunić najčešće boravi abrazivna (npr. tepih od sintetičnih vlakana) nastaju dodatni problemi. I u najčešćim i najsušim uslovima može doći do ranjavanja zglobova.


Ako nastanu crvene i upaljene promene na vrhovima peta, govorimo o pododermatitisu ("podo" se odnosi na nogu, a "dermatitis" na upalu kože).

Do pododermatitisa najčešće dolazi kod morskih prasića i kunića. Obično nastaje na zadnjem delu zadnjih nogu, tj. na najnižem delu koji dodiruje pod kada životinja sedi. Kod kunića češće utiče na zadnje noge, dok morski prasići češće imaju probleme na prednjim nogama. Prevelik pritisak na stopalo može uzrokovati gubitak dlake i žuljeve. To takođe može oštetiti kožu, uzrokujući otvorene rane i upalu tkiva stopala. Infekcija se čak može proširiti na kosti.


Pododermatitis se češće dešava tokom vrućeg, vlažnog vremena.

Faktori koji mogu uzrokovati razvitak pododermatitisa uključuju:


- gubitak dlake na nogama (što može biti nasledno, npr. kod vrste reksa), držanje na vlažnoj podlozi što može omekšati stopalo i tako omogućiti razvoj infekcije;
- velika veličina ili gojaznost, ograničeno kretanje u malom kavezu;
- ogrebotine od grubog, žičanog poda ili podloge, slabo održavanje higijene, što dovodi do nastanka velikog broja bakterija;
- nedovoljna količina vitamina C u ishrani morskog praseta, a kod kunića učestalo udaranje zadnjim nogama.

Životinje sa pododermatitisom mogu početi da "štede" jednu od noga ili da pokazuju bezvoljnost za hodanjem i šepanje. Na nozi koja je zaražena pododermatitisom može doći do gubitka dlake, zadebljanja kože, oticanja, crvenila i ponekad otvorenih rana. Neke životinje mogu postati depresivne i izgubiti apetit.

Rendgenom se može pogledati da li je infekcija ušla u kosti (osteomyelitis).

Često se radi antibiogram kako bi se mogao odrediti odgovaraćuji antibiotik. Određeni antibiotici mogu uzrokovati ozbiljne, ponekad i fatalne probleme u varenju kod kunića, stoga je potrebno koristiti samo one antibiotike koje je preporučio veterinar.

Kod lakših slučajeva (ako je noga slabije natečena i crvena), možda je potrebno samo menjanje okoline i ishrane životinje. Treba im osigurati mekanu i deblju stelju, suve površine, intenzivirano čišćenje, kao i manje kalorija za gojazne životinje.

Za bilo koji teži problem, potrebna je veterinarska pomoć.

Blaži slučajevi dobro reaguju na navedene promene. Nokte treba skratiti što je više moguće bez izazivanja krvarenja.

U težim slučajevima je potrebno tretiranje antiseptičnim sredstvima (Betadine, Rivanol, Hibisept krema i dr.) i previjanje. Pošto zavoji kunićima smetaju, najboljim se pokazalo stavljanje sterilne gaze preko rane i obmotavanje elastičnim zavojem. Bitno je da se smanji pritisak na povređeno mesto i smanji umnožanje bakterija koje izazivaju gnojenje i ulazak infekcije u dubinu.


Mast Flogocid koju koristite odgovara i pomaže pri lečenju pomenute bolesti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs