Povratak

Suživot kunića i psa/Prenošenje bolesti

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam patuljastog angora kunića već godinu dana, jako je razigran i stalno traži društvo ljudi, ali do sada nije dolazio u direktan kontakt sa drugim životinjama. Želela bih da kupim štene maltezera, ali samo pod uslovom da to ne skodi mom kuniću, ni fizički, ni psihički. Zanima me da li je uopšte moguće da kunić i pas žive u slozi, i da li je olakšavajuća okolnost to što je zeka duže u kući, pa će ga pas smatrati autoritetom? Kunić je par puta bio blizu komšijskog psa, ali u mom krilu, a pas je nezainteresovano prolazio pored njega, tako da nisam primetila da se kunić plaši. I da, ako je štene vakcinisano i revakcinisano, da li je isključena svaka mogućnost da kuniću prenese neku bolest? Hvala unapred! Lidija

O: Svaka životinja je individua za sebe, što znači da svaki pas, pa tako i kunić reaguju drugačije na svog novog prijatelja druge vrste.

Ove dve vrste potpuno drugačije komuniciraju, pa je čak i u idealnim uslovima potrebno neko vreme da prođe da bi se uskladili odnosi između ove dve životinjske vrste.

Dobro je to što je kunić već odrastao i naviknut na život sa Vama. Po pravilu, on je plašljivija vrsta i njegovo prilagođavanje na novog ljubimca po pravilu prolazi sa više stresa.

Ukoliko ste odlučili da nabavite novo štene, nema razloga da to i ne uradite.

Prvog dana po dolasku, upoznajte ih na kratko pod kontrolisanim uslovima. Neka se onjuše, neka odreaguju, svako na svoj način, uz povećanu pažnju i sprečavanje svake potrencijalne agesivnosti.

Nakon toga ih razdovijite i sutradan ponovite postupak na duže vreme. Nikada ih ne ostavljajte bez nadzora.

Sami ćete proceniti nakon nekoliko dana, na osnovu njihovih reakcija da li su raspoloženi za druženje jedno sa drugim ili ne. Verujem da će njihove reakcije biti prijateljske.

Problem može nastati u tom smislu gde kunić počinje da obeležava teritoriju, pogotovo ukoliko je kunić mužjak. Obeležavanje se vrži mokraćom, fecesom i glodanjem predmeta.

Morate isključiti i mogućnost konzumiranja hrane koja nije njima namenjena.

Zarazne bolesti protiv kojih se vakciniše pas nisu pretnja zdravom kuniću sem besnila. Što se tiče daljeg prenosa infektivnih noksi, ukoliko su pas i kunić sami po sebi zdravi, tj. bez simptoma oboljenja, nema razloga da brinete.

Psa redovno čistite od unutrašnjih parazita i stavljajte mu zaštitu protiv buva i krpelja. Na svaki znak poremećaja opšteg stanja odreagujte odlaskom kod veterinara. Uvek postoje oboljenja koja su zajednička velikom broju vrsta životinja, uključujući i čoveka, ali pravovremenom reakcijom vlasnika i na vreme primenjenom terapijom kao i uključivanjem ostalih mera predostrožnosti, prenošenje infektivnih bolesti je svedeno na minimum.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs