Povratak

Liziranje kostiju kao posledica apscesa kod kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Kupila sam kod vas patuljastog ovnolikog ženku kunića Tedy, prošle godine u septembru. Problem nastaje ove godine, takođe početkom septembra, zeka dobija apces i tad nastaje haos. Išla sam kod skoro svih veterinara u Beogradu tražeći da se nađe uzrok nastanka istog, dok nije dijagnostikovano: "Periostitis chr. ossificans facies egsocranialis oss mandibulae, Osteolysis procesus angularis mandibulae sinister, Usura tuberi maxillae sinister, Tumefactio (oedema tissi molae) in regione mandibulae sinister" od strane veterinara sa Veterinarskog fakulteta pre nedelju dana. Nije ločigno da zec u tako ranoj dobi ima problema sa lizom pa me zanima odakle se nabavljaju zecevi koji se prodaju u Pet Shop-u, tj. da li je problem u genetici, ili u nečemu drugom? Unapred zahvalna, Katarina Krmpotić

O: Apsces kod kunića je veoma česta pojava i nije genetski predisponirana.

Apsces predstavlja nakupljanje gnoja u novonastaloj šupljini, odnosno lokalizovana gnojna upala koja se može razviti u potkožnom tkivu, ali i u dubokim tkivima i organima. 

Apscesi su mekane formirane tvorevine koje rastu tokom nekoliko dana.


Iako se najčešće stvaraju na glavi i ekstremitetima, mogu nastati bilo gde u telu. Obično nisu bolni, mogu biti pomični, minimalno su upaljeni i sadrže gusti sadržaj. Kunići sa apscesom mogu biti dobrog opšteg stanja ili se može razviti gubitak apetita i mršavljenje. Dijagnostikuju se palpacijom otekline i pregledom usne šupljine.

Najčešće bakterije iz roda Staphiloccocus, Pasteurella multocida, Pseudomonas aeruginosa, Proteus spp. i Bacteroides spp. ulaze kroz ranu u potkožje i tkivo. Bakterije uništavaju lokalne ćelije i luče svoje otrove. Imunološki sistem odgovara na infekciju tako što je lokalizuje u vidu apscesa. Kada apsces nastane na gornjoj ili donjoj vilici, uglavnom zahvati i koštanu strukturu i usled delovanja otrova i bakterija, ali i odbrambenih odgovora organizma dolazi do lize same kosti. Liziranje kosti je dakle posledica samog apscesa, nema veze sa starošću životinje, ni sa genetikom.


Takođe, životinje koje se nalaze u Pet centar prodavnicama se nabavljaju od registvoranih odgajivačnica, koji poseduju dozvolu za obavljanje ovakvih poslova, te pre nego što životinje nađu u prodaji bivaju pregledane od strane veterinara. Takve zdrave životinjice se šalju kod nas sa papirima o proverenom zdravstvenom stanu životinje, kako bi svi kupci malih životinja dobili zdrave jedinke.

Apscesi najčešće nastaju upravo u predelu gornje i donje vilice kod glodara jer se u toku glodanja, grickanja drveta i sena naprave mikrolezije na tkivu, koje zatim predstavljaju ulazna vrata za bakterije. Mogu biti i posledica sekundarne infekcije korena zuba, prisustva stranog tela ili upale gornjih disajnih puteva. Obično se uzrok ne može determinisati.

Lečenje apscesa se sprovodi isključivo hirurški. Hirurška intervencija u slučaju apscesa podrazumevaju upravo otklanjanje celokupnog apscesa, odnosno evakuacija gnojnog sadržaja i kiretiranje membrane apscesa.

Ovu intervenciju je veterinar sigurno i uradio, ali su nažalost recidivi veoma česti, pa intervencija mora da se ponavlja.

Preporučila bih Vam da razgovarate sa veterinarima koji su intervenciju uradili, pa ako oni nisu u mogućnosti da pomognu Vašem ljubimcu, zamolite ih za preporuku kojem veterinaru da se obratite za dalje lečenje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs