aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam dva degua koja sam kupila kod vas pre godinu dana. Zovu se Srećko i Lusi.
Pre dva dana sam im spremala kavez i menjala piljevinu, pa sam našla 5 malih degua veličine palca naruci uginule. Pa me zanima da li ih je rodila mrtve, pošto joj je prvi okot. Da li mužjak hoće da udavi mlade? Hvala unapred! Nadam se brzom odgovoru. Veliki pozdrav, Jelena

O: Degu je inteligentan i živahan glodar koji potiče iz Čileanskih Anda.


Polnu zrelost ženke degua postižu sa 6 do 9 meseci, a mužjaci s 12 meseci. Ponekad ženke mogu ostati skotne već sa 6 nedelja starosti. Nakon 90-93 dana nakon parenja, izlegu se 4-6 mladunaca. Mladunci na svet dolaze već prekriveni krznom, sa zubima, te otvorenih očiju, a nakon vrlo kratkog vremena će i hodati. Nakon 5-6 nedelja mladunci su potpuno samostalni.


Ukoliko je više ženki zajedno, sve će se brinuti za novopristigle mladunce.

Kako ženka degua može ostati ponovo gravidna već 24 sata nakon okota, preporučuje se da se odvoji mužjak od nje pre porođaja. Ukoliko ne ostane gravidna, pari će se opet tek nakon dojenja mladih, tako da mužjaka odvojite samo tih prvih 24 sata, a nakon toga može biti s njima jer se on izvrsno brine za mladunce.

Već par sati nakon porođaja mladi će istraživati svoju okolinu i ubrzo jesti hranu za degue. od roditelja se odvajaju sa 8 nedelja starosti.

Stoga, nakon porođaja osigurajte ljubimcima dovoljne količine prikladne i kvalitetne hrane za degue, te na takav način osigurajte dovoljne količine svih potrebitih nutritivnih elemenata važnih kako za oporavak majke tako i za rast i razvoj mladunaca.

Mogući su problemi i komplikacije tokom okota i da su mladi uginuli, a mala je verovatnoća da ih je mužjak udavio.
Teško je tačno definisati uzrok uginuća mladih. Mogući uzroci su: infekcija, stres, urođene predispozicije, trauma, lekovi, ishrana. Mnogo je uzroka, a vrlo često je nemoguće otkriti pravi.


Neophodno je da pružite sve neophodne uslove Vašem deguu kako bi ona iznela graviditet i rodila zdrave mlade. Veterinarka Mirjana Pejčić je pisala o ovome u teksu koji glasi Polna zrelost, grviditet i okot degua.