Povratak

Ispuštanje gasova i naduvenost zadnjice kod hrčka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam hrčka već nekih 8 meseci, star je 11 meseci. Pre otprilike mesec dana je počeo da ispušta nesnosan smrad, a pre toga mu je bio naduven deo oko repa. Normalno jede, s vremene na vreme mu dajem i šargarepe i kupus. Međutim izbacuje dosta izmeta. Zanima me zašto izbacuje jake mirise. Hvala puno, Pozdrav od Flafija i Anđele

O:
Kupus je povrće visoke biološke i niske kalorijske vrednosti (24 kcal/100 g), a prosečno sadrži: 92,52% vode; 1,21% belančevina; 0,18% masti i 2,3% dijetetskih vlakana. Najviše su zastupljeni vitamin C (42 mg/100 g) i beta-karoten (provitamin vitamina A), a zatim slede minerali kalijum, gvožđe, magnezijum, sumpor i bakar.

Kupus se ne preporučuje za korišćenje u ishrani malih glodara, a posebno ne u velikim količinama. U pitanju je sveža hrana koja je podložna vrenju.

Posle konzumiranja hrane koja je podložna vrenju dolazi do nakupljanja veće količine gasa u digestivnom traktu. Na taj način dolazi do rastezanja creva i povećanja njihove količine.

Povećana creva mogu vršiti pritisak na ostale organe, srce, pluća itd. i dovesti do poremećaja njihove funkcije. U većini slučajeva su ova stanja prolazna, ali kod osetljivijih jedinki može dovesti do većih problema Pravilna ishrana se svodi na seno, suvu hranu i dovoljne količine sveže vode. Uz ovu hranu se sme dodavati sveža hrana, u malim količinama.

Hrčci su vrlo raznovrsni po pitanju ishrane i u principu nema prevelikog problema oko toga. Osnovna hrana su im žitarice i seno. Neće odbiti ni vrhove grančica različitih voćki ili leti klasje pšenice. Ponekad obrok treba obogatiti voćem, celerom, šargarepom, zelenom salatom. Izbegavajte ishranu sa citrus voćem. U zamenu možete dati jabuku i naravno kupovnu hranu specijalno namenjenu hrčcima.

Koliko god hranili hrčka zelenom hranom važno je reći da u kavezu obavezno mora postojati i posudica sa vodom koja se svakodnevno menja. Bez vode će vaš hrčak uginuti. Suva hrana može biti u kavezu ceo dan dok voće i ostalo neka bude neko vreme i nakon toga ga izvadite.

Voće koje ne pojede do kraja nakon nekoliko sati izbacite iz kaveza i pazite da ne pravi zalihe od njega. Dajte mu da zalihe stvara od sušenog voća ili hrane koju mu kupujete u specijalizovanim radnjama.

Neki hrane hrčka u isto vreme svaki dan ili ostave stalnu zalihu hrane u posudici. Hrčci se neće prejesti, ali će često skladištiti hranu u svoje "vrećice" i pospremiti je na skrovito mesto kako bi je imali kasnije za jelo. Hranu koja više nije sveža slonite, a skrivenu hranu počistite jednom nedeljno. U prirodi hrčci skupljaju hranu i nose je u "vrećicama" u usnoj šupljini koju pospremaju za zalihu zimi.

Uzroci otečenosti zadnjeg dela tela kod hrčaka su raznovrsni. Bez pregleda je nemoguće utvrditi o čemu bi se radilo kod Vašeg ljubimca. Mogući uzroci ovakvog stanja su i bakterijske, virusne, gljivične ili parazitarne bolesti digestivnog sistema, zatvor creva, tumor, apsces, hematom, cista...


Međutim, kako ste naveli da Vaš hrčak ima očuvan apetit i gotovo se normalno ponaša, treba spomenuti i neka normalna stanja koje se ispoljavaju na ovakav način. Naime, kako se radi o mužjaku, nalik navedenim promenama imaju i povećani testisi usled teranja. Često se događa da se naglo uočava povećanje njihove zapremine, pa se dobija utisak kao da je reč o velikom otečenju zadnjice. Navedeno stanje nastaje kao posledica znatnog podizanja nivoa polnih hormona. Kada polna aktivnost prestane, oteklina se povlači. Ovakav otok javlja se ponovo kod svakog novog polnog ciklusa, u razmacima od jednog do dva meseca, po pravilu. Međutim, kod nekih je hrčaka ova pojava izraženija nego u drugih.


Svakako bi bilo preporučljivo obratiti se veterinaru, koji će nakon kliničkog pregleda znati o čemu se tačno radi i prema dijagnozi Vas savetovati o eventualnom lečenju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs